Eierstokkanker: dit opvallende symptoom moet je kennen

Heb jij langdurig last van een opgeblazen gevoel?

Young suffering Caucasian woman in pain - indicates stomach problems such as menstruation, stomach illness, diarrhea, food poisoning.

We ervaren allemaal weleens een opgeblazen gevoel, wat we vervolgens wegschuiven als een gevolg van een te uitgebreid ontbijt of te veel gegeten koekjes. Maar, let op. Het kan deel uitmaken van een groter probleem.

Eierstokkanker

De organisatie Target Ovarian Cancer wil aandacht vragen voor eierstokkanker en dit opgeblazen gevoel. Dit gevoel is namelijk niet altijd normaal. Het kan een symptoom van eierstokkanker zijn. Recent onderzoek toonde aan dat 50% van de vrouwen de signalen van eierstokkanker niet kent en daardoor niet doorheeft. Een gevolg hiervan is dat vrouwen ‘eigen dokter’ gaan spelen. Ze nemen yoghurt in plaats van vla zodat hun opgeblazen gevoel verdwijnt, terwijl ze in feite een dokter moeten bezoeken.

Bewustzijn

Annwen Jones, algemeen directeur van Target Ovarian Cancer zegt: “Vrouwen moeten hun leven niet riskeren omdat ze de symptomen van eierstokkanker niet kennen. Levens kunnen worden gered door het bewustzijn van eierstokkanker.” Volgens hoofd-kankerinformatie-verpleger Martin Ledwick van Cancer Research UK zijn de symptomen van eierstokkanker niet makkelijk zichtbaar, omdat ze erg vaag kunnen zijn. “De symptomen kunnen gerelateerd zijn aan minder serieuze condities, vooral als we het hebben over lagere stadia eierstokkanker-symptomen.”

Even op een rijtje

1. Er is een hogere kans dat de symptomen door kanker worden veroorzaakt als deze nieuw en behoorlijk heftig zijn en niet snel overgaan.

2.Heb je bijna elke dag last van één of meerdere van de volgende symptomen, dit voor drie weken of langer, ga dan naar de huisarts:

  • Blijvend opgeblazen gevoel
  • Snel vol zitten/geen eetlust hebben
  • Veel vaker dan normaal naar de wc moeten
  • Pijn bij de buik of bekken
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

3. Zeker als je ouder dan vijftig jaar bent of een familiegeschiedenis kent waarin eierstokkanker voorkomt, laat je dan checken.

Al met al is het belangrijk om te herinneren dat deze symptomen ook een teken van andere ziektes kunnen zijn. De meeste vrouwen hebben (gelukkig) geen kanker.

Bron: Marie Claire UK l Beeld: iStock