Deze kleuren kun je volgens een kleurentherapeut beter niet in huis halen

Hebben jouw muren ook een likje verf nodig?

Lees ook

We weten allemaal dat kleuren van invloed zijn op wat je uitstraalt. Maar ook voor in je huis zijn kleuren bepalend voor je gemoedstoestand. Een kleurentherapeut legt uit welke kleuren je beter kunt vermijden en welke je juist wel kunt kiezen.

Zwart en rood

De kleuren die je gebruikt om je huis in te richten, maken het verschil als het gaat om het creëren van de juiste sfeer. Hoewel de kleuren in je huis erg persoonlijk zijn, kan een specifieke kleur er juist voor zorgen dat je juist heel angstig of gestrest voelt. En dat zijn de kleuren rood en zwart. Volgens kleurentherapeut Momtaz Begum-Hossain dien je deze kleuren altijd te vermijden, of in ieder geval subtiel te gebruiken. Rood kan namelijk overprikkelend werken en wordt geassocieerd met woede, terwijl zwart al het licht in een kamer opzuigt.

Aan Metro UK legt Begum-Hossain uit dat rood de energiekste kleur is. “Rood is overdreven stimulerend, dus het kan je alert maken en gevoelens van woede en angst opwekken.” Hierbij hangt er wel af van de schaduw. “Gedurfde rode tinten domineren het meest, terwijl een donkere kastanjebruin minder intens is”, gaat ze verder. Wil je toch rood in huis? Dan kun je ook gebruiken van subtiele accenten, zoals waxinelichthouders, bloemen en schilderijen.

Vlak en somber

Hoewel zwarte muren en meubels er modern en luxueus uit kunnen zien, kun je dit volgens de kleurentherapeut ook beter laten. “Zwart absorbeert licht, verduistert een ruimte en het mist ook energie waardoor een kamer vlak en somber aanvoelt”, gaat ze verder. Hierbij geldt dus ook dat subtiele details alsnog mooi kunnen staan, maar je grote meubels of zwarte muren beter links kunt laten liggen.

Geluk en concentratie

Welke kleuren je wel kunt gebruiken? Blauw, groen en geel worden vaak geassocieerd met geluk en ontspanning. Ook pastelkleuren kunnen een gevoel van kalmte geven, en wordt geel gezien als de meest stemmingsbevorderende kleur. Andere kleuren die volgen zijn paars, groen en blauw. Volgens Momtaz helpt geel bij het nemen van beslissingen én vergroot het je focus. Kortom, pak uit met goudsbloem, citroen en oker wanneer je je thuiskantoor een make-over gaat geven.

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Welke soort pony het beste bij jouw gezichtsvorm past

Ideaal als je even wat anders met je haar wilt.

Moet je tijdens een sollicitatie je side hustle benoemen?

Van af en toe een evenement organiseren tot kleding verkopen in je eigen webshop.

Zie ook