Deze verrassende dingen wist je nog niet over migraine

En geen enkele is hoofdpijngerelateerd.

This project is just giving me a big headache

Migraine is een vervelende aanval die uit het niets kan opduiken. Maar naast de bekende symptomen zoals barstende hoofdpijn, visuele stoornissen en misselijkheid, is het veel meer dan dat.

Migraine

Migraine omschrijven als een aanval van heftige hoofdpijn dekt helaas niet de lading. Symptomen verschillen namelijk per persoon. Zo ervaren sommige mensen bijvoorbeeld ook flitsen in het gezichtsvermogen, buikpijn en duizeligheid.

Daarom zetten we zes feitjes op een rij, van verschillende stadia van een migraineaanval tot triggers die het kunnen opwekken en symptomen die er ook mee te maken hebben.

Er zijn vier stadia van een migraine-aanval

Volgens dr. Munro kun je migraine het beste als een spectrumaandoening beschouwen. "In plaats van alleen te concentreren op de dagen dat je pijn hebt – als je pijn ervaart – kun je ook kijken naar de impact. De meeste mensen hebben er namelijk niet alleen last van op de dag van de migraine, maar ook op de dagen ervoor en erna."

Liefdadigheidsinstelling The National Migraine Center heeft het in vier stadia verdeeld, al zullen niet alle patiënten alle vier ervaren.

Het prodroomstadium

Dit is het begin van de symptomen en kan tot 48 uur duren vóór een migraineaanval. Het kan bijvoorbeeld geeuwen, vermoeidheid en hunkering naar voedsel bevatten. "Het is aangetoond dat je hersenen hunkeren naar brandstof in de vorm van koolhydraten en chocolade", legt. dr. Munro uit.

Het aura-stadium

"Slechts ongeveer een derde van de mensen met migraine krijgt aura", zegt dr. Munro. Aura treedt meestal direct voor hoofdpijn op en kan tot een huur aanhouden. Volgens het National Migraine Center kan aura gepaard gaan met visuele stoornissen, evenals gevoelloosheid, duizeligheid, verlamming, spraakmoeilijkheden en geheugenverlies.

De pijnfase

De pijnfase is de bekende aanval die veel mensen herkennen als druk in de nek of het hoofd. De pijn is vaak ernstig en bonkend, en kan uren of dagen aanhouden.

De herstelfase

Ook als de migraine al verdwenen is, kan het enkele dagen duren om volledig te herstellen. Je kunt je bijvoorbeeld onwel voelen, last hebben van zogeheten brain fog en moeite hebben met concentreren of het doen van eenvoudige taken.

Triggers

Voor we het over triggers gaan hebben, is het belangrijk om te onthouden dat migraine als aandoening genetisch bepaald is. Triggers kunnen daardoor variëren, maar zijn er wel prikkels die veel voorkomen. Denk aan slaapgebrek, lage bloedsuikerspiegel, hoofdletsel of een Covid-infectie.

Daarnaast heb je meer kans op pijn wanneer je hooggevoelig of angstig bent, legt psycholoog Catherine Hallissey uit. "Migraine en angst zijn nauw met elkaar verbonden." Psychosociale stress is een veel voorkomende trigger voor migraineaanvallen, wat vergelijkbaar is met angststoornissen.

Buikpijn

Zoals we inmiddels weten uit migraine zich middels verschillende symptomen. Maar er zijn een hele reeks symptomen die migraine kan veroorzaken binnen de aanval die het veroorzaakt, zegt dr. Munro. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, visuele stoornissen, misselijkheid en buikpijn.

Buikmigraine komt vaak voor bij kinderen en wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als andere maagaandoeningen.

Bron: Stylist.co | Beeld: iStock