Vijf hacks om productief te zijn en te blijven

3. Evalueer je planning op een later moment opnieuw.

Heb je een takenlijst die alleen maar langer wordt? Sommige dagen lijken wat moeizamer te gaan dan anderen. Met deze handige tips motiveer je jezelf en raak je weer in de workflow!

1. De pomodorotechniek

Bij deze techniek houd je na elke 25 minuten werk 5 minuten pauze. Nadat je twee uur hebt gewerkt, en dus vier keer die afwisseling hebt gehad, mag je een langere pauze nemen (10 tot 15 minuten). Dit zorgt ervoor dat je de hele dag productief blijft. Omdat je telkens even afstand doet van je werk, kun je er daarna weer met frisse moed tegenaan.

2. Evalueer je planning op een later moment opnieuw

Heb je ’s ochtends een planning gemaakt voor de hele dag? Dan is het een goed idee om die planning in de loop van de dag nog een aantal keer te bekijken. De kans is groot dat je een taak die veel energie blijkt te kosten aan het eind van de dag hebt gepland, terwijl je dat beter wat eerder kunt doen. Door dit trucje toe te passen, leer je welke indeling het beste voor jou werkt als je de hele dag productief wilt blijven.

3. Werk op meerdere plekken

In de lockdown was dit een lastig punt, omdat we opgesloten zaten in huis en vaak vastzaten in één ruimte. Nu we weer meer vrijheid hebben, zorgt dat er ook voor dat je eropuit kunt gaan. Af en toe van omgeving veranderen doet wonderen voor je productiviteit. Ga dus af en toe met je laptop of notitieblok naar een openbare ruimte, zodat je daar energie kunt opdoen en af kunt maken wat thuis niet lukte.

4. Verminder afleiding waar mogelijk

We krijgen allemaal berichten binnen via onze smartphones. In veel gevallen lichten die apparaten dan op, waardoor we afgeleid worden. Door een social media blocker te gebruiken en je telefoon op ‘niet storen’ te zetten, voorkom je een dip in je productiviteit. In plaats daarvan kun je beter een wandeling gaan maken als je merkt dat je productiviteit daalt. Dat is niet alleen een stuk gezonder dan telkens op een scherm kijken, maar zorgt er ook voor dat je niet continu wordt afgeleid van je werk.

Moet je enorm veel doen, maar heb je er simpelweg de motivatie niet voor? Maak dan een lijstje waarop je alles onder elkaar opschrijft en opdeelt in verschillende groepjes. Denk daarbij na over welke taken je het beste het eerste kunt doen als je wilt dat je zoveel mogelijk aan de rest van de dag hebt. Zijn er verschillende taken die je samen kunt voegen? Dan is dat ook een goed plan. Doo structuur aan te brengen in de chaos en prioriteiten te stellen, raak je sneller gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan en in de flow te blijven.

Bron: Grazia | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws