Sommige mensen leven van paycheck naar paycheck, en kunnen niet wachten tot ze eindelijk loon hebben. En hoe fijn het ook is om je loonstrookje te krijgen, meestal snappen we er vrij weinig van. Gelukkig zocht Metronieuws uit hoe je hem het eigenlijk hoort te lezen!
Loonstrookje
Percentages, afkortingen en een hoop bedragen. Een loonstrookje ziet er altijd intimiderend uit, vooral omdat we eigenlijk niet weten wat er nou precies op staat. Gelukkig is dit makkelijk te leren. Een loonstrookje bestaat namelijk altijd uit drie onderdelen.
Het eerste deel bestaat uit je persoonsgegevens, de periode waarover het loon wordt uitgekeerd en gegevens van je werkgever. Dat is dus nog niet zo moeilijk.
Plussen en minnen
Dan wordt het wat lastiger, want in het tweede deel lees je wat erbij komt en wat er juist af gaat. Het grootste deel van je inkomsten valt onder het kopje 'brutoloon' of 'salaris'. Het is mogelijk dat je ook toeslag ontvangt, omdat je onregelmatig werkt of omdat je reiskostenvergoeding krijgt.
Let wel op dat je die som niet volledig op je rekening krijgt gestort. Je werkgever houdt namelijk verschillende bedragen in op je brutosalaris. De grootste min zal je vast niets verbazen, want dat is meestal de loonheffing. Indien je pensioen opbouwt, dan vind je dit ook terug op je loonstrookje. De pensioenpremie is een percentage van je totale salaris.
Nettoloon
Daarnaast wordt je pensioen, verzekeringspremies en inkomstenbelasting van je brutosalaris gehaald. Onderaan de streep vind je dan je nettoloon en dat ontvang je op je bankrekening. Bekijk hier een voorbeeld hoe een loonstrookje er doorgaans uit ziet.
Fiscale bedragen
Het derde en tevens laatste onderdeel van je loonstrookje is vaak een lijst met gegevens over je baan. Denk aan een berekening van je vakantietoeslag en het totale bedrag dat je dit jaar hebt opgebouwd. Het is altijd handig om loonstrookjes te bewaren, want in deze lijst staan ook fiscale bedragen die je nodig hebt bij het invullen van de aangifte.
Bron: Metronieuws | Beeld: iStock