Hoe het kleine familiebedrijf Barrie de belangrijkste innovator in de breibranche werd

Cashmere voor alle seizoenen.

Hoe een klein familiebedrijf in breigoed de belangrijkste innovator in de branche werd, de meest prestigieuze high-fashionklanten verleidde en een permanente goedkeuring van Chanel verwierf.

 

Over Barrie

Barrie, de oudste kasjmier breifabrikant in Schotland, opende diens deuren voor het eerst in 1903, in Hawick, langs de oevers van de rivier de Tevioth, in de buurt van Edinburgh. Net als zijn geboorteland is Hawick een plaats van contrast: zacht licht, strakke architectuur, koud weer, warme harten… Ook Barrie verkeert in een vruchtbare spanning tussen geschiedenis en innovatie. En nu zet het label beslissende stappen richting duurzaamheid.

De productie van Barrie’s kasjmier

Kasjmier is een vezel dat bijzonder gevoelig is voor vervuiling en klimaatverandering en is afkomstig van kasjmiergeiten. Deze dieren leven in de hoge bergen van Mongolië. Omdat Schotland ook zijn eigen Hooglanden heeft, kwam Barrie op het idee om een aantal van deze zogenoemde ‘capra hircus laniger’ mee naar Schotland te nemen en om ze dichter bij huis op te laten groeien. Maar deze change of scenery zorgde ervoor dat de dieren grover, minder hoogwaardig haar kregen – wat aantoont dat DNA niet de enige factor is als het gaat om luxe kasjmier: ecosystemen hebben hun eigen, ongrijpbare impact. En als we kijken naar de kwetsbaarheid van de landschappen waar deze dierbare geiten leven, kan het niet anders dan dat je een eco-krijger wordt.

Aan het andere eind van het productieproces worden de afgewerkte truien en breisels gewassen in grote machines die het water van de Teviot gebruiken. De zuiverheid van het rivierwater is ook een factor in de zachtheid van het garen. Clive Brown, Development Director bij Barrie die ons verwelkomt in de fabriek, vertelt dat dit eigenlijk zijn eerste baan was toen hij enkele decennia geleden bij het bedrijf kwam werken aan deze enorme, tuimelende blauwe wasmachines. Als je door de fabriek loopt, is het ongelooflijk om te zien hoe sommige breimachines zo oud zijn dat het lijkt alsof we ze in zwart-wit zouden moeten zien, terwijl anderen extreem complexe computerprogramma’s gebruiken die gespecialiseerde kennis vereisen om ze te kunnen bedienen.

Complexiteiten

“Het industriële team werkt nauw samen met de studio in Parijs en zorgt ervoor dat de proportie van de ontwerpelementen correct is en dat alles op maat wordt gemaakt”, zo legt Brown uit. “En dan hebben we een apart team van mensen die programmeren.” Waar ze vroeger een bekwame breier hadden aangenomen en die leerden programmeren, scouten ze nu de beste studenten van programmeercursussen en leren ze hen over de wereld van luxe breisels.

Er zijn echt experts voor nodig om de immens complexe ontwerpen uit te voeren die ze voor hun eigen merk en voor hun klanten maken. Clive Brown is enthousiast: “Er komt garen uit 40 verschillende punten op een trui. Hierdoor kun je verschillende elementen in hetzelfde kledingstuk hebben. Het is een buitengewoon creatief proces, ook al denken mensen dat het technisch is, dat het gewoon programmeren is.”

Samenwerking met Chanel

Barrie werkt met een ongelooflijke lijst van luxe huizen van hoog niveau en behoort sinds 2012 tot het ecosysteem van Chanel Métiers d’Art. Door deze samenwerkingen heeft Barrie een vrijheid gekregen om te experimenteren op een niveau die maar weinig merken van hun omvang hebben.

“Als we producten voor het merk Barrie ontwikkelen, denken we niet na over de kosten, we behandelen het alsof het voor een van onze couturierklanten is gedaan”, legt Brown uit. “Ik werk met veel ontwerpers en velen van hen kijken naar de Barrie-website en raken geïnspireerd. Het gaat ons echt om het pushen van de technologie en wat er mogelijk is bij het breien, het gaat niet om het toevoegen van mooie versieringen. Doordat dezelfde kleine groep mensen samenwerkt met de meest veeleisende modemerken van hoog niveau ter wereld, heeft deze relatief kleine onderneming een concentratie van expertise en vaardigheden kunnen ontwikkelen die ongeëvenaard zijn als het gaat om breitechniek.”

De resultaten zijn echt verbluffend, vooral voor het geoefende oog. Net als Chanel, de beroemdste klant en beschermer, draait het bij Barrie als merk om de perfecte samensmelting tussen verleden en heden, wenselijkheid en duurzaamheid, bekwame uitvoering en het zachtste, meest ongelooflijke draagcomfort. Zoek naar dat “Made in Scotland”-label, je garderobe, ogen, huid en planeet zullen je dankbaar zijn!

Tekst: Galia Loupan | Beeld: Barrie 

Laatste nieuws