Koning Charles III reikt koninklijke onderscheiding uit aan Stella McCartney

Een bijzondere verdienste voor de designer.

De Britse royals zijn zeker niet onbekend met het mode-imperium van Stella McCartney – weet je nog, de prachtige trouwjurk van Meghan Markle kwam van deze designer, en ook Kate Middleton wordt regelmatig in items van het merk gespot. Gisteren werd het kunnen van Stella McCartney bevestigd door koning Charles III. Hij reikte namelijk een bijzondere onderscheiding aan haar uit.

Bijzondere verdienste

Net zoals we in Nederland graag lintjes, speldjes, en andere koninklijke onderscheidingen uitdelen, is dat in het Verenigd Koninkrijk niet anders. Ontwerper Stella McCartney mocht zich sinds 2013 al een ‘Officer of the Order of the British Empire’ noemen.

Maar vorig jaar kreeg zij daar nog een schepje bovenop: de ontwerpster werd namelijk meegenomen in de zogeheten ‘Birthday Honours’ van wijlen Queen Elizabeth. Hiermee werd zij gepromoot tot een ‘Commander of the Order of the British Empire’, voor verdiensten op het gebied van mode én duurzaamheid.

De onderscheidingen die vorig jaar voor de verjaardag van de koningin werden uitgedeeld, waren de laatsten die zij toekende voor haar overlijden op 8 september. Dat maakt de onderscheiding natuurlijk éxtra bijzonder. Met haar dood was de taak vervolgens aan Charles om de felbegeerde onderscheiding aan de dochter van Paul McCartney te overhandigen.

In stijl

Het modehuis liet weten dat de ontwerpster voor de gelegenheid uiteraard een custom designerstuk van eigen hand droeg. Niet alleen is het een modieus hoogstandje, maar het is ook nog eens een heel duurzaam ontwerp. Bijzonder toepasselijk voor McCartney’s onderscheiding, én hiermee zal ze ongetwijfeld een wit voetje gehaald hebben bij de ‘groene koning’.

Zo is haar donkerblauwe jurk gemaakt van speciale Nativa-wol, die helemaal volgens ecologische principes wordt verworven: “In lijn met de hoogste eisen voor dierenwelzijn, milieubescherming, en zorg voor boeren en lokale gemeenschappen.”

Ze maakte de look af met satijnen marineblauwe pumps uit het archief van haar eigen label en had een crueltyfree clutch uit de Stella McCartney-collectie bij zich. Beiden gemaakt van volledig veganistisch materiaal, tot de lijm aan toe.

Bron: Beau Monde, Stella McCartney | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws