Hoe je die ene baan toch kunt krijgen als je overgekwalificeerd bent

Zo overtuig je je nieuwe werkgever.

Momenteel zijn er in bepaalde sectoren enorme personeelstekorten, dus de kans dat je daar als overgekwalificeerd persoon wordt geweigerd is klein. Toch zijn er ook werkgevers die het niet aandurven – door de vele openstaande vacatures wil je misschien in no time wel verder solliciteren. Maar wat als je die ene baan waarvoor je eigenlijk te veel skills hebt heel graag wilt?

Zorgen om intenties

Een hogere functie bemachtigen dan je nu hebt is lastig, maar een baan bemachtigen waarvoor je te veel kwaliteiten hebt is tegenwoordig minstens zo penibel. Managers en recruiters zien het namelijk als een grote rode vlag, vertelt loonbaancoach Jessica Hernandez aan Huffpost. “Ze vragen zich dan af: ga je weer weg als er iets beters op je pad komt?”

Het betekent overigens niet dat het onmogelijk is om die baan wel te bemachtigen. Wil je die functie echt? Hier is hoe je dat aanpakt:

Maak in je sollicitatiebrief duidelijk dat je de baan wilt

Hernandez raadt aan om je cv aan te passen naar de functie waarop je solliciteert. Zet jouw meest vergelijkbare rol bovenaan je cv met een korte samenvatting van die functie. Door jouw cv om te gooien, laat je aan recruiters zien dat je echt geïnteresseerd bent in de baan.

Leg ook in je sollicitatiebrief uit waarom je de baan zo graag wilt. “Hoe specifieker je daarover in je brief kunt zijn, hoe groter de kans is dat ze zeggen: o, deze persoon heeft er echt over nagedacht”, vertelt Hernandez. Hiermee kun je managers overtuigen dat je de functie echt wilt en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat je binnen enkele maanden weer vertrekt.

Bereid je voor op specifieke vragen over baanveranderingen

Er zit veel tijd in het vinden en aannemen van nieuw personeel. Een werkgever neemt daarom liever niet iemand aan die binnen no time weer van baan verandert. Tijdens een sollicitatiegesprek zal een recruiter je waarschijnlijk vragen stellen om te achterhalen of je wel echt bij het bedrijf wilt blijven. Denk aan vragen als: “Waar hoop je jezelf over drie jaar te zien” en “Wat als deze functie niet genoeg uitdaging biedt?”.

Het is belangrijk dat je enige twijfel bij de recruiter weghaalt door diegene ervan te overtuigen dat de functie je niet gaat vervelen. Carrièremanager Kristen Fitzpatrick zegt dat je moet overbrengen dat je begrijpt wat deze job inhoudt. “Er was een moment in mijn carrière dat ik dolgraag hogerop wilde komen, maar op dit moment in mijn leven ben ik liever succesvol in dat wat ik goed kan, zodat ik tijd overhoud voor mijn privéleven”, is volgens Fitzpatrick een voorbeeld van een goed antwoord.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock