Menstruatiekwalen die je niet zomaar moet wegwuiven

En nee, het 'hoort' er niet bij.

We hebben allemaal weleens lichte kramp, hoofdpijn of pijnlijke borsten tijdens onze menstruatie. Het hoort er helaas bij. Al geldt dat niet voor heel heftige pijn. En ook wanneer je de volgende menstruatiekwalen ervaart, is het belangrijk dat je het niet wegwuift onder de noemer ‘het hoort erbij’.

Niet ongesteld worden

Als je niet ongesteld wordt terwijl je weet dat je niet zwanger kunt zijn, dan kan het dat je te maken hebt met stress, maar het kan ook duiden op overmatige lichaamsbeweging, een probleem met de schildklier of de overgang. Als je niet ongesteld wordt kan het baarmoederslijmvlies verdikken waardoor abnormale cellen kunnen groeien, zo vertelt MD Sharon Mass, assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan WomensDay

(Plotselinge) extreem pijnlijke krampen ervaren

Lichte kramp is normaal wanneer het de tijd van de maand is, maar kramp die zomaar komt opzetten of krampen die extreem pijnlijk zijn, kunnen wijzen op endometriose. Dit is een aandoening waarbij cellen die normaal in de baarmoeder zitten, buiten de baarmoeder beginnen te groeien. Dit kan ernstige bekkenpijn veroorzaken. 

Tussentijdse bloedingen

Als je de pil slikt en deze al een tijdje doorslikt kan het dat je een tussentijdse bloeding hebt, maar buiten dat om hoor je tussendoor niet te bloeden. Gebeurt dit wel? Dan kan een cyste of een poliep de oorzaak zijn. Ook is er een mogelijkheid dat je een infectie hebt.

Heel heftige bloedingen

Per dag moet je meerdere keren je maandverband of tampon verwisselen, maar als dit al binnen een uur nodig is, bloed je wel heel hevig. Het zou een teken kunnen zijn van een vleesboom, poliepen of adenomyose. 

Wat te doen?

Bovenstaande tekenen kúnnen wijzen op medische kwalen, het is dus geen gegeven. Heb je opeens erg last van je menstruatie? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Die kan beter vertellen wat er aan de hand is en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Want hoewel je menstruatie nooit leuk is, hoort het geen lijdensweg te zijn.

Bron: WomensDay | Beeld: iStock

Laatste nieuws