Presentatrice Welmoed Sijtsma: 'Ik hoef ook niet per se altijd in beeld te blijven'

Momenteel gaat het presentatrice Welmoed voor de wind, maar zo bekend worden als Chantal Janzen en Linda de Mol? Daar moet ze niet aan denken.

Presentatrice Welmoed Sijtsma (32) stapt regelmatig ’s nachts haar bed uit voor Goedemorgen Nederland en sluit wekelijks haar maandag af met Jort Kelder voor Op1. In de nieuwste Marie Claire praat de geboren Friezin over haar carrière, het single leven in Amsterdam en 't verschil tussen kleren en fashion.

Van Jeugdjournaal naar Goedemorgen Nederland naar Op1

De carrière van presentatrice Welmoed Sijtsma heeft een mooie opbouw. Ze begon bij het Jeugdjournaal en kwam daarna bij Goedemorgen Nederland terecht, om ook nog eens bij Op1 aan de slag te gaan. "Op1 is meer op mijn pad gekomen. Ik stippel dus niet alles uit, maar ben wel bewust bezig met wat voor soort programma's ik zou willen maken", vertelt Welmoed over de loop van haar carrière. "Ik hou heel erg van gesprekken voeren bij het nieuws en iedereen alles kunnen vragen. Die nieuwsgierigheid zit in mijn aard. Ik voel me echt een geluksvogel dat ik iets heb gevonden wat bij me past en wat ik zo interessant vind."

Vanaf september 2022 presenteert Welmoed samen met Jort Kelder het praatprogramma Op1. En met hem samenwerken bevalt de presentatrice goed. "We zijn anders en daardoor best complementair", verklaart ze. "Jort wil bijvoorbeeld eerder weten wat iets voor de wereld betekent, terwijl ik sneller inzoom en persoonlijke verhalen heel interessant vind. We dachten elkaar eerst alleen te vinden in het feit dat we allebei als vrijgezel met onze poezen in Amsterdam wonen, maar blijken veel meer raakvlakken te hebben. Door onze leeftijd zitten we alleen in een andere fase. Die combinatie werkt juist goed. Verder waardeer ik Jort erg, omdat hij gewoon een heel fijn, lief mens is."

Daten in Amsterdam

Oorspronkelijk komt Welmoed uit Friesland, maar inmiddels woont ze al een tijd in Amsterdam. En niet op zomaar een plek, maar drie verdiepingen onder haar best vriendin. "Toen mijn relatie dik twee jaar geleden uitging, woonde ik als single in een buitenwijk tussen de gezinnen." Welmoed wilde daar graag weg en kon toen bij een vriendin in het gebouw terecht. "Mijn vriendin woont in een gebouw waar normaal veel expats wonen, maar door corona niet. Dus toen er iets vrijkwam, kon ik er gelukkig in."

Welmoed vertelt dat ze momenteel erg geniet van het vrijgezellen leven. "Dat was in het begin wel anders, toen voelde ik me soms eenzaam. Daten vond ik heel ongemakkelijk, maar nu leer ik juist graag nieuwe mensen kennen en geniet ik van spontane acties zoals met een date naar Parijs gaan. Al was ik vooraf heel zenuwachtig, want waar moet je het urenlang in de auto over hebben met iemand die je niet goed kent? Uiteindelijk was het juist heel leuk. Natuurlijk mis ik dat gezellige samenzijn met iemand weleens. Aan de andere kant is het voor nu goed zoals het is."

En of haar bekendheid haar weleens in de weg staat tijdens het daten? Dat "gelukkig niet." Bovendien hoopt de presentatrice niet te bekend te worden. "Het lijkt me niks om me bekeken te voelen tijdens het uitgaan of steeds te worden aangesproken. Ik moet er echt niet aan denken zo bekend te zijn als Chantal Janzen en Linda de Mol. Dat je nergens meer anoniem kunt zijn. Ik hoef ook niet per se altijd in beeld te blijven, vind het ook heel tof om dingen te maken en uiteindelijk meer achter de schermen te werken."

Meer lezen over Welmoed? In de nieuwste Marie Claire praat ze over de mode, de docureeks die ze maakte nadat ze een nep-pornofilm met haarzelf op het internet ontdekte en haar band met haar familie. Vanaf morgen in de winkel! 

Interview: Kim Buitenhuis | Fotografie: Nine IJff | Styling Valérie Ntantu