Caroline van der Leeuw vond verdergaan als The Jordan het engste wat ze ooit heeft gedaan

Caroline van der Leeuw werd wereldberoemd als Caro Emerald, maar heeft anno 2023 een nieuwe start gemaakt als The Jordan, vernoemd naar de Amsterdamse wijk waar ze opgroeide.

Lees ook

Alter ego Caro Emerald heeft ze vaarwel gezegd om verder te gaan als The Jordan. Singer-songwriter Caroline van der Leeuw (41) vertelt in de nieuwste Marie Claire over haar nieuwe start en haar kersverse album.

Een album met eigen verhalen

Haar nieuwe album Nowhere near the sky is net uit en dat zou The Jordan a.k.a Caroline van der Leeuw omschrijven als een piece of arts, het album bevat namelijk ook theatrale stukjes. “Ik heb gebruik gemaakt van skits, dat zijn kleine scènes met spoken word. De muziek zou je kunnen omschrijven als alternative pop, maar er zitten allerlei invloeden in. Ik heb een paar uptempo nummers gemaakt waar je op kunt dansen, en er zitten ook heel intieme liedjes bij. Alle teksten gaan over persoonlijke dingen, het zijn echt míjn verhalen.” En dat is ook het grote verschil tussen The Jordan en Caro Emerald.

Het nieuwe album van de zangeres is veel persoonlijker. De liedjes die Caroline uitbracht als Caro Emerald waren volgens haar fictieve verhaaltjes. “Ik kon daar wel iets persoonlijks in kwijt, maar het waren niet letterlijk mijn verhalen. Nu ben ik met verschillende schrijvers gaan zitten en gaan denken: wat wil ík vertellen? Ik heb van alles geprobeerd. Superspannend, want ik had totaal geen ervaring met bloedpersoonlijk schrijven.”

Verder als The Jordan

Caroline werd wereldberoemd als Caro Emerald, maar ze wilde een nieuwe start maken als The Jordan. Vond ze dit niet een enorm gedurfde stap? “Het voelt als het engste wat ik in mijn leven heb gedaan”, geeft ze toe. “Ik heb iets losgelaten wat me zoveel zekerheid gaf. Eigenlijk kun je het vergelijken met elke andere artiest die solo gaat. Ik ben superstreng geweest en dacht: ik moet dit doen, anders ga ik alleen maar in datzelfde cirkeltje blijven en dan word je op een gegeven moment zuur.”

De artiest voelde veel druk om met nieuwe muziek naar buiten te komen. Wat het lastig maakte, is dat ze in eerste instantie niet wist hoe ze het moest aanpakken. “Ik had geen manager, geen label, geen publisher en mijn schrijfteam had ik ook losgelaten. Ik heb echt mijn schepen verbrand en ben stap voor stap gaan kijken: hoe moet ik dit doen? In het begin dacht ik: ik kan het helemaal niet zelf. Dat gevoel ben ik nu gelukkig ver voorbij, maar in die eerste periode kwamen er alleen maar liedjes uit die ik heel matig vond. Het was een lange weg waarin ik veel heb moeten ontdekken en leren.”

Meer lezen? In de nieuwe Marie Claire vertelt Caroline open over het nummer Catwalk, dat gaat over haar ingewikkelde relatie met de spotlights, over haar Europese tour die eraan komt en vertelt ze waar ze ontzettend trots op is. Vanaf vandaag in de winkel! 

Interview: Jill Waas | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws

Zie ook