'Je hebt geen miljoenen nodig en hoeft geen cijfergenie te zijn om financieel vrij te worden'

De behoefte aan financiële vrijheid is groter dan ooit, maar hoe realiseer je dit?

Young business woman day trading from her dining room table

De behoefte aan financiële vrijheid is groter dan ooit, maar hoe realiseer je dit? Janneke van den Brink schrijft erover in haar boek Financieel vrij. In de nieuwste Marie Claire vertelt ze meer over haar zoektocht en wat financiële vrijheid voor haar betekent.

Waar begon jouw zoektocht?

"In loondienst had ik altijd het gevoel: is dit het nou? Tot door een reorganisatie mijn contract niet werd verlengd. Door het boek Master your mindset besefte ik dat mijn leven niet bepaald is door facto - ren als mijn opleiding, maar ik het zelf kan vormgeven. Dankzij Rich dad, poor dad van Robert Kiyosaki leerde ik over financiële vrijheid, en hoe ik met mijn woning passief inkomen kan verdienen door een extra hypotheek te nemen en de overwaarde te gebruiken als startkapitaal voor een beleggingspand. Ook ben ik gaan snijden in mijn uitgaven, door het opgeven van onze extra auto en abonnementen."

Wat betekent financiële vrijheid voor jou?

"Dat ik mijn vaste lasten kan dekken met een passief inkomen, zodat ik de vrijheid heb om te doen waar mijn hart ligt. Zo ben ik me gaan verdiepen in beleggen en besparen, houd ik alles bij via mijn blog en ben ik mijn boek gaan schrijven. Financiële vrijheid gaat niet over rijkdom en nooit meer willen werken. Geld is een middel om tijd te creëren. Tijd die je kunt doorbrengen met mensen en zaken die belangrijk voor je zijn."

Hoe kun je dit realiseren?

"Het begint met waarom jij dit wilt. Voor iedereen betekent vrijheid iets anders. Voor de een is het van je hobby je werk maken, de ander heeft genoeg aan één vrije dag per week. Als je weet waarom dan weet je ook met wie jij je het beste kunt omringen. Doordat ik ging bloggen, kwam ik met mensen in contact die den - ken in mogelijkheden in plaats van problemen. Dat helpt."

Welke misvatting wil je de wereld uithelpen?

"Je hebt geen miljoenen nodig en hoeft geen cijfergenie te zijn. Het gaat om bewust bezig zijn met je inkomsten en uitgaven. Zo ben ik nu heel goed in consuminderen en ruilen we veel. Ik ken iemand die begon met een schuld en binnen anderhalf jaar een miljoenenportefeuille in vastgoed had opgebouwd. En een chronisch zieke vrouw die financieel vrij is doordat ze al jaren haar kleine beetje energie hierin steekt. Het gaat om denken in mogelijkheden, jezelf niet als slachtoffer zien of wijzen naar externe factoren waar je geen invloed op hebt. Vraag je af: waar kan ik het verschil maken?"

Bron: Marie Claire Maart/April 2023 | Beeld: iStock

Carriere
  • Middle Eastern woman tracking and trading stocks using laptop and desktop computer. Stock Exchange, investment, and financial trading concept.