Hoe beantwoord je de 'vertel me over jezelf?'-vraag tijdens een sollicitatie?

Je mag dan alles over jezelf weten, maar toch met een mond vol tanden staan tijdens deze vraag.

Je mag dan zo'n beetje alles over jezelf weten, maar staat vaak toch met een mond vol tanden als een recruiter je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt om wat over jezelf te vertellen. Eh, wat vertel je dan?

Overgang

Tijdens een sollicitatiegesprek hoeft een toekomstig werkgever niet te weten dat je gek bent op de Italiaanse keuken of dat dierenrechten je aan het hart gaan (tenzij je solliciteert bij PETA, dan zouden we het zeker even noemen). Naar echt persoonlijke info is de recruiter niet op zoek wanneer die vraagt of je wat over jezelf wil vertellen, zo weet ook leiderschapscoach Alina Campos.

"Het is een vraag waarmee je makkelijk overgaat op het daadwerkelijke sollicitatiegesprek", vertelt Campos aan The Muse. Vaak vindt aan het begin van het gesprek wat praat over koetjes en kalfjes plaats. 'Kon je het makkelijk vinden?' 'Zat het verkeerd niet tegen?', dat soort vragen. Een sollicitatiegesprek start vaak met smalltalk. Door iemand te vragen wat over zichzelf te vertellen, laat de recruiter de overgang naar het echte gesprek soepel verlopen.

Antwoorden

De 'Vertel me wat over jezelf'-vraag kan verscheidene vormen aannemen. Het kan ook dat een recruiter iets zegt in de trant van: "Ik heb je cv voor me, kun je me daar doorheen lopen?" of "Vertel me wat meer over je achtergrond." In feite vraagt de recruiter je dus om iets te vertellen over je loopbaan.

Carrièrecoach Lily Zhang raadt een simpele formule aan om meer over jezelf te vertellen. Eentje die bestaat uit drie stappen: het heden, het verleden en de toekomst. Begin met wat te vertellen over je huidige rol, een kleine samenvatting en deel een grote prestatie. Vertel daarna wat over het carrièrepad dat je het afgelegd en benoem vorige prestaties die relevant kunnen zijn voor de baan waar je naar solliciteert. Ten slotte vertel je wat over de toekomst die je voor je ziet. Wat zou jij graag willen doen en waarom ben je daarom geïnteresseerd in de functie.

Goed startpunt

Het antwoord op je vraag is voor de interviewer ook een goed startpunt. "Afhankelijk van wat je zegt, kan diegene bedenken wat een goede passende vervolgvraag is", vertelt carrière-expert Al Dea. Het kan dus zorgen voor een soort sneeuwbaleffect aan vragen, maar recruiters kunnen zo ook een idee krijgen of jij je antwoorden helder kunt formuleren.

Gaat het gesprek goed? Dan zal de recruiter proberen te achterhalen of jij echt de juiste kandidaat bent voor de baan. De persoon in kwestie zal meer willen weten over je hard skills, soft skills en ervaringen. Door een goed antwoord te geven op de vraag 'Vertel wat over jezelf', kun je het gesprek dus soepel aftrappen en kun je aan de interviewer laten zien dat je goed bent in duidelijk en effectief communiceren.

Bron: The Muse | Beeld: Younger