Wat je wilt zien, doen en proeven als je op Aruba bent

De fijnste tips voor de perfecte vakantie.

Met het klimaat dat Aruba heeft, kun je je beter niet te druk maken. Cocktail in de ene hand, wat leesvoer in de andere. Niet voor niets staat deze stip in de Caribische Zee bekend als One Happy Island: Aruba is een heerlijk luilekkerland waar je ongegeneerd kunt ontspannen afgewisseld met natuur en avontuur en fantastisch eten.

Overnachten

Goede nachtrust

De relaxte vibes van het eiland, de vriendelijkheid van zijn bewoners en hun gedeelde liefde voor kleur komen samen bij Boardwalk Boutique Hotel Aruba. De luxe casita’s in deze kleine jungle vormen de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannen vakantie. Neem een duik in een van de twee zwembaden, ga lekker liggen luieren onder een parasol op het stukje privéstrand op steenworp afstand van het hotel en steek aan het einde van de dag de barbecue aan op je veranda. Wat meer actie? Vanuit het hotel loop je zo de boulevard op voor een hardlooprondje met uitzicht op het hagelwitte strand en de azuurblauwe zee. Daarnaast heeft Boardwalk een eigen fitnessruimte, een yogadeck én kun je een yogalesje op het strand boeken. 

Doen

Het water op

Ruil je ouderwetse yogamatje in voor een drijvende plank bij Vela Aruba en probeer een lesje SUP-yoga. Als je dacht dat die poses op het land al uitdagend waren… Voor wat meer adrenaline huur je hier materiaal voor allerlei andere watersporten, zoals wind- en kitesurfen, kajakken en windfoilen. Je kunt ook een lesje boeken als je die nodig hebt. 

Onderwaterwereld

Onder het wateroppervlak van de Caribische Zee ontdek je een compleet nieuwe wereld. Met RJ van Aruba Outdoor Adventures kajak je naar een afgelegen rif om vervolgens bewapend met een stel flippers en snorkel het water in te duiken om het fantastische onderwaterleven met eigen ogen te zien. Het beeld van een hele schol kleurrijke vissen die ongestoord tussen het koraal en jou doorzwemmen zul je niet snel vergeten. 

Beeld: RJ / Aruba Outdoor Adventures

Openluchtkunst

San Nicolas was ooit een verlaten industriestadje, maar anno nu vind je er een bruisende en kleurrijke plek. Kunstenaars van over de hele wereld worden naar San Nicolas gehaald om de straten op te vrolijken met mozaïeken en spuitbussen. Wandel een rondje door de straten of boek een tour van Aruba Mural Tours om de kleurrijke werken – soms letterlijk, door middel van virtual reality – tot leven te laten komen. 

Arikok

De fantastische stranden zijn natuurlijk het grootste selling point van het eiland, maar Aruba heeft ook een indrukwekkend nationaal park, dat zelfs bijna 20 procent van het landoppervlak uitmaakt. Te voet, te paard of vanuit een 4×4 bewonder je het bizarre landschap van Arikok Nationaal Park gevuld met cactussen dat richting zee steeds meer op een maanlandschap gaat lijken. Breng zeker een bezoekje aan de bijzondere Fonteingrot en Guadirikirigrot en een van de afgelegen baaien in het park. 

Eten

Papillon

Voor een diner met livemuziek schuif je aan bij Papillon in Noord. Op de uitgebreide kaart vind je Franse gerechten met Caribische flair. Op het gezellige terras proef je van de klassieke vlees- en visgerechten die in een nieuw jasje zijn gestoken met tropische vruchten. Er is ook vegetarische variatie en zelfs een volledig veganistisch menu. Probeer hier in ieder geval de veelgeprezen vegan crab cakes, ook als je wel vis eet.

Quinta del Carmen

In een monumentaal pand uit 1918 in Oranjestad, dat ooit het eerste ziekenhuis van Aruba was, zit tegenwoordig restaurant Quinta del Carmen. Hier eet je à la carte of deel kleine gerechtjes met je tafelgenoten in de tapastuin. Sla in het laatste geval zeker de lokale specialiteit funchi fries (gebakken polenta) niet over, die hier worden overgoten met een onweerstaanbare kaassaus.

Taste My Aruba

Een andere favoriet in Oranjestad is Taste My Aruba. Verse en lokale ingrediënten spelen hier de hoofdrol. Neem plaats in de sfeervolle en kleurrijke binnentuin en proef van het beste uit de buurt: gegrilde octopus met avocado, risotto met Caribische kreeft en lokaal gekweekte paddestoelen. Probeer zeker een van de cocktails van het menu, en als je het aandurft: neem de Spicy Passion Margarita met rokerige mezcal en pittige tequila. 

O’Niel Caribbean Kitchen

In het kleurrijke San Nicolas wordt de smaak van de Cariben gevierd bij O’Niel Caribbean Kitchen. De Jamaicaanse chef serveert smaakvolle Caribische gerechten: kip op veel verschillende manieren, allerlei soorten visgerechten, zoals Arubaanse balchi (gefrituurde viskroketjes), maar ook geitencurry en garnalen in een kokoskorstje. Vegetarische opties zijn beperkt, maar de groenten in currysaus doet zeker niet onder voor de rest van het menu. 

Dit artikel is in samenwerking met Aruba Tourism Authority geschreven.

Openingsbeeld: Rabih Shasha (Unsplash) | Tekst en beeld: Nadine Boon

Laatste nieuws