Op dit tijdstip kun je het beste koffiedrinken om je productiviteit te stimuleren

Koffiedrinkers, take notes!

Koffieliefhebbers drinken natuurlijk een bakkie omdat ze de smaak ontzettend kunnen waarderen, maar je hebt ook een groep mensen die een kopje zet omdat het hen alert maakt. Drink jij koffie om die laatste reden? Dan kun je de effecten van koffie nog beter ervaren als je het op het juiste tijdstip drinkt.

Waarom zorgt koffie voor dat alerte gevoel?

De cafeïne die in koffie zit, heeft een grote invloed op ons lichaam. Zo stimuleert cafeïne je bijnieren, dit is de plek waar het stresshormoon cortisol wordt vrijgegeven. Na een paar minuten gaat de cafeïne zijn werk doen en komt er cortisol vrij in je lichaam. 15 tot 20 minuten later komt je lichaam in een soort ‘overlevingsmodus’, een verhoogde staat van bewustzijn. Hierdoor voel je vaak extra energie en focus na een kop koffie.

Cortisol

Het stresshormoon cortisol heeft vaak een negatieve lading. Stress is immers niet goed. Althans te veel stress is niet goed, een beetje stress helpt je om scherp te blijven. Een beetje cortisol kan dus veel goeds doen voor je productiviteit. Echter is het ook weer niet de bedoeling dat je de hele dag koffie achteroverslaat om productief te blijven, want te veel cortisol kan zwaar zijn voor je zenuwstelsel, hart en bloedvaten.

Beste tijdstip

Voor veel mensen is koffie een gewoonte. Ze drinken het dan ook vaak op vaste tijdstippen. Daar is op zich niks verkeerds aan, maar is het ook het beste als we kijken naar de productiviteit? De meeste mensen zijn ‘s ochtends het meest productief. Het is dus logisch om je kop koffie uit te stellen totdat je energieniveau wel een boost kan gebruiken. Volgens onderzoekers is dit waarschijnlijk tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur. Rond deze tijdstippen daalt het natuurlijke niveau van cortisol in ons lichaam. Na zo’n 2,5 uur begint het energie-bevorderende effect van cafeïne weer af te nemen. Het beste is dus om je koffiemomenten over de dag te verspreiden. Maar vooral: geniet van je koffie en drink het wanneer jij er zin en behoefte aan hebt.

Bron: Kookfans, Metro | Beeld: iStock

Laatste nieuws