Zo breng je je oogcrème aan met de expert approved-methode

Het aanbrengen van oogcrème doen we blijkbaar al die tijd al verkeerd.

Woman rubbing cream under eyes

Het vinden van een goede oogcrème is een opgave an sich, maar de kans is groot dat je je oogcrème al die tijd verkeerd hebt aangebracht. Yes, believe it or not. Marie Claire UK ging in gesprek met enkele huidspecialisten om te achterhalen hoe je daadwerkelijk oogcrème moet aanbrengen.

Aanbrengen

Breng jij elke dag dedicated oogcrème aan, maar zie je geen verschil? Meestal leggen we de schuld dan meteen bij het product. Maar is dat wel terecht? De kans is namelijk groot dat je geen resultaat ziet omdat je je oogcrème verkeerd aanbrengt.

Breng jij elke dag crèmes en serums aan op je gezicht? Good job. Maar dat is nog maar de helft van een goede skincare-routine. Het aanbrengen ervan is namelijk essentieel. En je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk!

1. Bepaal het doel

Allereerst is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt vóór je een oogcrème aanschaft. Denk bijvoorbeeld na over welke plekken je precies wilt behandelen. Schoonheidsspecialiste & oprichter van The Face Alchemist, Janine Caplan zegt er het volgende over: "Veel mensen vragen me of ze gewoon een vochtingbrengende crème als oogcrème kunnen gebruiken. Het antwoord is 'nee'. Waarom niet? Omdat een moisturizer meestal is samengesteld om heel andere huidproblemen te behandelen dan elders op het gezicht."

Als je alleen het gebied rond de ogen wilt hydrateren, kun je een hydraterende oogcrème het beste direct na het reinigen aanbrengen. Let hierbij wel op dat je dit aanbrengt voordat je andere serums en moisturizes aanbrengt. Wil je het maximale uit je oogcrème halen? Bepaal dus eerst je doel. "Een oogcrème is meestal nodig om drie redenen: lijntjes, wallen en donkere kringen. Elk van deze problemen vereist een ander product", aldus Caplan.

2. Kies de crème uit

Ben je erover uit wat je wilt aanpakken? Dan is het tijd om de juiste oogcrème aan te schaffen. "Voor fijne lijntjes moet je op zoek gaan naar een licht, hydraterend product met verstevigende eigenschappen", legt Caplan uit. "Voor wallen onder de ogen moet je op zoek gaan naar lichte gels of serums om de wallen te verminderen." Daar voegt ze aan toe dat groene thee en cafeïne helpen de wallen te verminderen. Good to know!

Als wallen écht een probleem voor je zijn, dan adviseert Caplan het volgende bij het gebruik van een ooggel: "Zodra gel is aangebracht, begin je bij de binnenste hoek en laat je met een zachte beweging de vloeistof naar de slaap en naar onderen glijden. Dit zal de trage lymfe – die in de meeste gevallen het probleem heeft veroorzaakt – in beweging brengen."

Voor donkere kringen moet je volgens Caplan op zoek gaan naar antioxidant vitamine C. "Deze helpt de donkere kringen te verhelderen en te beschermen tegen schade."

3. Neem een erwt als voorbeeld

Oogcrème check! Dan is het nu tijd om de crème aan te brengen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat ieder product een andere gebruiksaanwijzing heeft. Zo moet je oogcrèmes met retinol altijd alleen maar 's nachts aanbrengen, en oogcrèmes met vitamine C alleen 's ochtends.

Het allerbelangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid oogcrème aanbrengt. "De meest gemaakte fout bij oogcrème is de hoeveelheid die men gebruikt", legt Caplan uit. "Ik raad meestal aan om niet meer dan een hoeveelheid ter grootte van een erwt te gebruiken. Breng een hoeveelheid ter grootte van een erwt aan op een ringvinger en wrijf beide ringvingers tegen elkaar aan om de crème op te warmen. Tenzij je een gelformule hebt, dan hoeft dit niet."

4. Dep het

Daarnaast is het erg belangrijk om de crème niet te 'slepen met je vingers'. Daar wordt mee bedoeld dat je de crème deppend aan moet brengen rondom je ogen. De huid rondom onze ogen is namelijk erg gevoelig, waardoor het erg belangrijk is om hier voorzichtig mee om te gaan. Let daarbij ook goed op waar je je oogcrème aanbrengt.

"Het product moet rond het oogkasbot worden aangebracht, en niet op het oog zelf", stelt Caplan. "Begin bij de buitenste ooghoek en dep het product rond het bot van je oogkas. Ga dan met een cirkelvormige beweging richting de binnenste hoeken, net onder je wenkbrauw."

Vermijdt je ooglid

Waarschijnlijk smeer jij je oogleden ook altijd lekker in met je oogcrème, iets wat natuurlijk super logisch lijkt, maar dat moet je dus niet doen! Caplan legt uit dat je juist je oogleden moet vermijden tijdens het aanbrengen van oogcrème. "Tenzij het product aangeeft dat je dit wel moet doen", aldus de schoonheidsspecialiste. "Je producten bewegen gedurende dag en nacht. Als je deze producten in je wimpers krijgt, kan het in je ogen komen, wat dan weer zorgt voor irritatie en zwelling."

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock