Deze kruidenthee kun je het beste drinken voor een goede nachtrust

Binnen no-time slaap jij als een roosje.

Een goede nachtrust is essentieel. We all know that. Maar wat nou als je niet in slaap kunt vallen? Een oplossing hiervoor is het drinken van bepaalde kruidenthee, waar je sneller van in slaap valt. En nu er zelfs wetenschappelijk bewijs voor is, is kruidenthee voor het slapen zeker het proberen waard!

Kruidenthee

Al jarenlang wordt kruidenthee gebruikt voor ontspanning en om vermoeidheid te verminderen. Ook verbetert kruidenthee de slaapkwaliteit. Word je dus moe wakker? Drink dan 's ochtends een kopje kruidenthee en het kan je vermoeidheid verminderen. Daarnaast kun je 's avonds ook nog een kopje kruidenthee nemen voor het slapen gaan. Een win-win voor je vermoeidheid én slaap dus.

Het leuke aan kruidenthee is dat je het kunt maken van elke soort eetbare plant of kruid. Maar, er zijn maar zes specifieke kruiden waarvan is aangetoond dat ze de slaap wel degelijk verbeteren en de ontspanning in je lichaam bevordert. Wij zetten ze daarom alle zes voor je op een rijtje.

Valeriaanwortel

Al eeuwenlang wordt valeriaanwortel gebruikt als een slaap- en anti-stressmiddel. Zo wordt de wortel gebruikt om bepaalde problemen te behandelen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld slecht slaapt, stress ervaart, hoofdpijn krijgt en hartkloppingen voelt.

Valeriaanwortel is een supereffectief slaapmiddel omdat het de slaap kan verbeteren zonder de bijwerkingen van traditionele middelen te ervaren. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat 90 procent van de mensen verbeteringen in hun slaap ervaarde na het drinken van valeriaanthee. In een ander onderzoek vielen mensen er een stuk sneller van in slaap én het verbeterde hun slaapkwaliteit.

Kamille

Kamille wordt al jaren gebruikt om mensen met een slechte slaapkwaliteit te helpen. Zo bevat de kamilleplant meerdere actieve chemische verbindingen, waaronder apigenine; wat een licht kalmerend effect geeft. Hoewel er naar kamille ook onderzoek is gedaan, is dit maar erg beperkt. Toch is er aangetoond dat kamille wel degelijk een invloed heeft op het verbeteren van de slaapkwaliteit. Zo meldden postnatale vrouwen na het drinken van kamillethee dat ze makkelijker in slaap konden komen en minder last hadden van depressieve gevoelens. In een ander onderzoek kwam naar voren dat de deelnemers betere slaapkwaliteit ervaarden.

Lavendel

Dit is misschien wel een beetje een verrassende soort kruidenthee. Veel mensen weten namelijk niet dat je lavendel ook kunt drinken als thee. Van lavendel is wel degelijk bewezen dat het de slaapkwaliteit kan verbeteren – je hebt vast weleens gehoord dat een paar druppels op je kussen slaap bevorderend kunnen werken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lavendelthee dronken voor het slapengaan, zich minder moe voelden dan deelnemers aan hetzelfde onderzoek die de thee niet dronken.

Citroenmelisse

De citroenmelisse zit in dezelfde categorie als munt. Van oudsher werd de citroenmelisse gebruikt als een middel tegen infecties en virussen, maar goed nieuws: het kan ook helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat een kopje citroenmelissethee meteen al een positief effect geeft op je slaap. Daarnaast kan het ook helpen tegen angst en depressie wat automatisch de levenskwaliteit verbetert. Worstel je dus met slapeloosheid en onrust voor het slapen gaan? Drink dan een kopje citroenmelissethee voordat je het bed in duikt en slaap als een roosje!

Passiebloem

Passiebloem bevat bepaalde flavonoïden die zich binden aan dezelfde receptoren in de hersenen als benzodiazepinen. In normaal Nederlands: het kan symptomen van angstige gevoelens verminderen. Hierdoor kan het helpen om je rustiger te voelen, zodat je beter kunt indutten. Klinkt goed!

Magnolia schors

Magnolia schors is het laatste kruid die je kunt gebruiken voor een heerlijke kruidenthee waar je beter van kunt slapen. De schors is een traditioneel Chinees kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor een betere slaapkwaliteit. Een aantal studies tonen aan dat magnolia schors bevorderend werkt voor je nachtrust. Naast dat je magnolia schors kunt drinken als een kruidenthee, kun je het ook aanschaffen als supplement. Magnolia thee kan namelijk niet zo lekker smaken door de boomschors, waardoor we snappen dat je liever voor een supplement gaat. Keep that in mind!

Bron: Sleep Foundation | Beeld: iStock