Wat doet azelaic acid precies voor je huid en wie heeft er baat bij?

Een huiddeskundige geeft uitgebreid uitleg.

Het is je vast niet ontgaan dat we tegenwoordig steeds meer skincareproducten naar ons hoofd krijgen geslingerd. En dat is fijn, maar het kan ook overweldigend zijn. Toch is er één product waar het magazine Stylist bij zweert: azelaic acid. Maar wat doet het precies voor je huid en voor welke huidtypes is het geschikt?

Azelaic acid

Azelaic acid wordt door de jaren heen steeds populairder in de skincarewereld. Dermatologen werken er al jaren mee en daardoor wordt het middeltje ook al jarenlang voorgeschreven aan mensen met bepaalde huidproblemen. En hoewel het middel al jarenlang op de markt te vinden is, krijgt het nu eindelijk de aandacht die het verdient.

Dr. Sam Bunting, huiddeskundige en oprichter van Dr Sam’s Skincare, legt uit dat azelaic acid een natuurlijk voorkomende zuur is wat in feite een bijproduct van een gist is die op onze huid leeft. “Specifiek is het een dicarbonzuur wat ook voorkomt in granen zoals gerst”, aldus Bunting.

Werking

Met name mensen die veel last hebben van acne, roodheid en huiduitslag, hebben baat bij het gebruiken van azelaic acid. Maar waarom werkt dit zo goed voor deze mensen?

“Azelaic acid werkt, naast het verminderen van ontstekingen in de huid, ook antibacterieel en vermindert verstopte poriën”, legt Bunting uit. “Deze gecombineerde werking maakt het daarom super nuttig bij de behandeling en preventie van acne.” Daarnaast remt het volgens de huiddeskundige ook de werking van tyrosinase. “Dit betekent dat het de neiging van de huid om de pigmentatie te ontwikkelen, vermindert.”

Teamplayer

Het aanbrengen van het middeltje is minstens net zo belangrijk als de werking ervan. Volgens Bunting is het dan ook belangrijk om – als je er net mee begint – het middeltje aan te brengen in de ochtend. “Ik breng het meestal in de ochtend aan. Maar na verloop van tijd – en als je de voordelen begint te zien – kan het ook ’s nachts worden gebruikt.”

Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat je je andere skincareproducten de prullenbak in kan gooien. Je kan azelaic acid namelijk gewoon gebruiken met andere skincare. “Azelaic acid is een geweldige teamplayer”, stelt Bunting. “Het kan worden gecombineerd met retinoïden, bakuchiol, niacinamide en andere dingen zoals BHA’s of hyaluronzuur.”

Maar net zoals elk product, heeft ook azelaic acid een aantal bijwerkingen. “Zoals elk actief ingrediënt kan het, als je het té enthousiast gebruikt, roodheid en irritatie veroorzaken”, begint Bunting. “Maar aangezien we azelaic acid met goed resultaat gebruiken bij huiduitslag, komt dit veel minder vaak voor dan bij andere werkzame stoffen.”

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws