Waarom een dagelijkse wandeling van 11 minuten een must is

Tijd voor een koffiewandeling dan maar?

Young elegant women walking on the street wearing sport shoes.

Genoeg bewegen, een gebalanceerd dieet, en een fijne dosis selfcare: we weten inmiddels allemaal wel wat de ingrediënten zijn voor een lang en gelukkig leven. Onderzoekers hebben onlangs bovendien aangetoond dat je met elf minuten per dag bovendien je kans op een lang leven nog meer vergroot.

Lang leven

Jazeker, een korte dagelijkse wandeling van elf minuten kan de kans op een vroegtijdige dood met zo'n 25 procent verlagen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge, dat is gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine.

Voor dit onderzoek gebruikten ze gegevens van meer dan 30 miljoen mensen uit verschillende andere studies. Hierbij was de grote vraag: is er een correlatie tussen hoeveel mensen bewegen en hoe lang en gezond ze leven?

Lichaamsbeweging

Een opvallende conclusie is dat zelfs een klein beetje lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de levensduur. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder snel hartaandoeningen ontwikkelt of daar zelfs aan dood gaat. Ook het risico op verschillende soorten kanker wordt volgens het onderzoek lager als je dagelijks een korte wandeling maakt.

150 minuten per week

Wereldwijde gezondheidsorganisaties adviseren al jaren dat iedereen die intensief kan bewegen dat ook minimaal 150 minuten per week moet doen. Dat komt neer op vijf keer per week een stevige wandeling van dertig minuten. De onderzoekers van het nieuwe onderzoek vinden dit ook, maar werd er ook onderzocht naar de positieve gevolgen van minder beweging. En wat blijkt: ook dat is de moeite waard.

11 minuten per dag

Mensen die zo'n 75 minuten per week intensief bewegen, wat neerkomt op elf minuten per dag, hebben 23 procent minder kans om vroegtijdig dood te gaan dan mensen die minder bewegen dan dat. Die elf minuten beweging per dag verlaagt ook het risico op kanker met zeven procent en hartaandoeningen met zeventien procent.

Dus heb je een keer geen zin in een intensieve work-out? Dan zit je met een stevige wandeling van elf minuten ook goed!

Bron: Libelle, Tips & Weetjes | Beeld: iStock