Wat is fibromyalgie en welke behandelingen zijn er mogelijk?

Lees ook

Als je fibromyalgie hebt, dan heb je chronische pijn in je bindweefsel en spieren. Je bent stijf en vaak vermoeid. Door de klachten wordt het vaak lastig om dagelijkse bezigheden uit te voeren. In dit artikel kom je te weten wat fibromyalgie is en wat je eraan kunt doen. 

Wat is de oorzaak van fibromyalgie

Het vreemde bij fibromyalgie is dat er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden voor de aandoening. Veel patiënten hebben vele onderzoeken doorlopen waar niets uitkwam. Er is geen afwijking te zien in de spieren en gewrichten. Er zijn wel aanwijzingen dat het te maken kan hebben met een verkeerde afstelling van het pijncentrum in de hersenen. Fibromyalgie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn de symptomen? 

Fibromyalgie kent uiteenlopende symptomen. De meest gehoorde klacht is chronische vermoeidheid samen met een onverklaarbare pijn in de armen en benen. Daarnaast komen pijn in de rug, schouders en nek ook veel voor. Veel mensen hebben ook last van pijn en krachtverlies in de spieren. Ook angst en depressieve gevoelens kunnen voorkomen.

Gevolgen

Door fibromyalgie kun je problemen ondervinden met dagelijkse bezigheden. Vooral fysieke dingen worden zwaarder. Denk aan boodschappen doen, schoonmaken en andere huishoudelijke taken. Omdat veel mensen met fibromyalgie chronisch vermoeid zijn hebben ze vaak te weinig energie om sociale activiteiten te ondernemen. Hierdoor kunnen ze zich eenzaam voelen en komen ze makkelijker in een isolement terecht.

Kan een arts fibromyalgie vaststellen?

De meeste mensen met klachten melden zich eerst bij de huisarts. Deze verwijst hen meestal door naar een reumatoloog. Deze kan andere ziektebeelden uitsluiten. De diagnose wordt meestal gesteld door andere oorzaken uit te sluiten en er sprake van chronische pijn en stijfheid die langer dan drie maanden aanhoudt en de klachten zowel links als rechts zitten en onder en boven je taille.

Welke behandelingen zijn er?

Het verloop van fibromyalgie is vaak grillig. Soms verdwijnen de klachten op den duur of worden ze minder. In andere gevallen kunnen ze erger worden, maar soms ook een tijd wegblijven om vervolgens weer de kop op te steken. Er zijn verschillende manieren waarop fibromyalgie behandeld kan worden, maar er is geen behandeling nodig om fibromyalgie te genezen. De meeste behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering. De behandeling richt zich meestal op het verminderen van de klachten.

Medicijnen 

Soms kan fibromyalgie behandeld worden met medicijnen. Het gaat hierbij om pijnstilling. Er kan ook slaapmedicatie worden voorgeschreven. Antidepressiva worden ook steeds vaker voorgeschreven om fibromyalgie klachten te bestrijden.

Massage

Massage kan fibromyalgie klachten verminderen. Doordat massage helpt ontspannen zal de spierspanning minder worden. Hierdoor kunnen de pijnklachten minder worden. 

Ergotherapie

Door fibromyalgie kan de spierkracht minder worden. Een ergotherapeut kan je advies geven hoe je dagelijkse activiteiten makkelijker kunt uitvoeren. Denk hierbij aan huishoudelijke taken of boodschappen doen. 

Psychotherapie

In veel gevallen hebben mensen met fibromyalgie ook last van psychische klachten zoals angst en depressies. Met psychotherapie kunnen deze mensen een manier vinden om met onverwerkte problemen om te gaan. 

Fysiotherapie

Met fysiotherapie kan stijfheid en pijn verminderd worden. Actieve vormen van fysiotherapie verbeteren de houding of conditie. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren en het bindweefsel. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn tijdelijk minder wordt. Bij fibromyalgie wordt vaak ook gebruik gemaakt van infrarood licht, warmtepakkingen en oefentherapie in het water. Deze therapie kan zowel in groepsverband als individueel plaatsvinden.

Hydrotherapie

Dit is een verzamelnaam voor vormen van therapie in het water. Denk hierbij aan warme baden, wisseldouches en hand- en voetbaden.  Bewegen in het water wordt bij fibromyalgie veel gebruikt. In het water voelt het lichaam minder zwaar aan en bewegingen kosten minder spierkracht. Bewegen in het water heeft een heilzame werking voor veel fibromyalgie patiënten.

TMS-behandeling

Er zijn door o.a. Dr. Sarno en Dr. Schubiner veelbelovende onderzoeken gedaan over de relatie tussen fibromyalgie en (onbewuste) stress en onderdrukte emoties. Stress en onderdrukte emoties kunnen veranderingen in het lichaam veroorzaken die zich uit in pijn. Dit wordt ook wel tension myositis syndroom (TMS) genoemd.

Deze artsen hebben een TMS-behandeling die tot nu zeer succesvol lijkt om fibromyalgie structureel te genezen.

Dit artikel is tot stand gekomen met een commerciële partner.

Beeld: Keenan Constance (Unsplash) 

Laatste nieuws

Zie ook