Voor onze dagelijkse dosis fashion inspo en beautytips zijn we bij TikTok aan het goede adres. Het is niet voor niets dat de app in korte tijd razend populair is geworden en we scrollen flink wat af met zijn allen. Helaas staat de app er echter ook om bekend dat het je gebruikersgegevens verzamelt en niet goed privé houdt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om je gegevens beter te beschermen.
Privacynachtmerrie
Volgens cybersecurity-adviseur Adrianus Warmenhoven is TikTok een heuse privacynachtmerrie. Een van de redenen voor het succes van de app is dat deze gebruikers zeer geïndividualiseerde inhoud kan bieden. Elke gebruiker heeft namelijk zijn eigen unieke For You Page die volledig is afgestemd op jouw interesses en voorkeuren. Je krijgt dus alleen content te zien die jij leuk vindt, maar om dit te kunnen realiseren, verzamelt de app enorme hoeveelheden gebruikersgegevens zowel binnen als buiten de app.
"Zodra iemand TikTok begint te gebruiken, bouwt het bedrijf een profiel over deze persoon op, inclusief interesses, politieke voorkeuren, seksualiteit en alle andere variabelen die van invloed kunnen zijn op de selectie van video's die getoond worden", legt Warmenhoven uit. Daarnaast verzamelt de app locatie-informatie, browsegeschiedenis en zelfs biometrische informatie als je gezichts- en stemafdruk.
TikTok gaat heel ver om data van gebruikers te achterhalen en dat zit Warmenhoven absoluut niet lekker: "Het probleem hiermee is niet alleen het feit dat een enorm bedrijf zulke kwetsbare informatie over zijn gebruikers heeft en deze later voor marketingdoeleinden kan gebruiken. Er is ook maar één datalek voor nodig om die informatie in verkeerde handen te laten vallen. Hackers staan te popelen om waardevolle gegevens van online bedrijven te stelen en deze later voor hun eigen kwaadaardige doeleinden te gebruiken", aldus de cybersecurity-adviseur.
What to do
Maar wat kunnen we hier nu tegen doen? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt de app dan het beste verwijderen. Volgens Warmenhoven is dit de enige manier om helemaal te voorkomen dat TikTok je gegevens verzamelt. Er zijn echter wel wat manieren om je account wat beter privé te houden.
1. Stel je profiel in op privé.
Klinkt voor de hand liggend, maar door je account op privé te zetten zorg je ervoor dat alleen mensen die je kent en vertrouwt jouw content kunnen bekijken. Hierdoor wordt de kans op identiteitsdiefstal kleiner en kunnen oplichters minder makkelijk contact met je opnemen.
2. Plaats geen persoonlijk identificeerbare inhoud.
Een TikTok in de tuin of met het uitzicht vanuit je raam: dat lijkt misschien onschuldig, maar kan gebruikt worden om je locatie te bepalen. Zorg er bij het uploaden van video's voor dat er dus geen afbeeldingen van je huis en buurt of andere informatie plaatst dat weg kan geven waar je op dat moment bent. Volgens Warmenhoven geldt: "Hoe meer informatie je openbaar maakt, hoe makkelijker het voor hackers is om je identiteit te stelen en deze te gebruiken om phishing-aanvallen op anderen uit te voeren."
3. Gebruik Threat Protection.
Ten slotte kan je de Threat Protection-fuctie van NordVPN gebruiken. Deze blokkeert advertenties, trackers en kwaadaardige websites die je tijdens het scrollen kan tegenkomen. Deze tool voorkomt ook dat TikTok-trackers je in je browser volgen. TikTok kan dan nog wel gebruikersgegevens verzamelen als je de app gebruikt, maar alles wat je daarbuiten doet, blijft privé.
Beeld: iStock
- TikTok