Alles wat je moet weten over de belastingaangifte

Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen vinden belastingaangifte ingewikkeld.

Elk jaar op 1 maart kunnen we weer belastingaangifte doen. Niet het leukste taakje van de wereld, maar het hoort erbij. Toch blijkt uit onderzoek van de SNS-bank dat jongvolwassenen belastingaangifte ingewikkeld vinden. Daarom geven we jou een snelcursus belastingaangifte.

Onderzoek SNS

Zie je ertegenop om je belastingaangifte in te vullen en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? No worries, je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek van SNS-bank blijkt namelijk dat tweederde van de jongvolwassenen (18-35 jaar) vindt dat belastingaangifte makkelijker kan en ruim acht op de tien jongvolwassenen geeft aan graag hulp te willen bij de belastingaangifte.

Veel onderwerpen zijn lastig, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten. De SNS heeft daarom een begrippenlijst gemaakt waarin verschillende moeilijke belastingtermen worden uitgelegd. Mocht je twijfelen wat er bedoeld wordt, zoek dan gerust even de definitie op.

De basis

Als je in Nederland woont moet je belasting betalen over je inkomen. Ook moet je belasting betalen over financiële belangen in een vennootschap en over je spaargeld en beleggingen. Om te kijken of je genoeg, te weinig of te veel belasting hebt betaald, doe je belastingaangifte. In sommige gevallen krijg je geld terug van de belastingdienst en in sommige gevallen moet je nog belasting bij betalen. Hoeveel belasting je precies moet betalen of terugkrijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Elk jaar op 1 maart kunnen we belastingaangifte doen en dat doen we over ons inkomen van het jaar ervoor. Dit jaar gaat het dus om de belastingaangifte van 2022.

Je kan aangifte doen via de site van de belastingdienst. Dit kan zowel op je laptop als je telefoon. De aangifte staat voor je klaar in Mijn Belastingdienst waar je moet inloggen met je DigiD. Zodra je bent ingelogd, klik dan op 'Inkomstenbelasting' en vervolgens op 'Belastingjaar 2022'. Hier staan de meeste van je gegevens al voor je klaar. Nu is het aan jou om deze gegevens goed te controleren en te kijken of je nog wat moet aanvullen. Neem hier rustig de tijd voor.

Nadat je de belastingaangifte gedaan hebt, ontvang je een bericht waarin staat hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen. De belastingdienst streeft ernaar om binnen 3 maanden na ontvangst van je aangifte een bericht te sturen. Als je voor 1 april je bealstingaangifte verstuurd, zul je rond 1 juli bericht krijgen. Wacht vooral niet te lang met aangifte doen: deze moet je namelijk vóór 14 juli 2023 verstuurd hebben, anders kan je een boete krijgen. Goodluck!

Bron: Belastingdienst, SNS | Beeld: iStock

Lifestyle
  • belastingaangifte