De strijd van queer jongeren op het platteland

Queer jongeren op het platteland worden nog lang niet altijd geaccepteerd.

Lees ook

Waar er in de Randstad allerlei initiatieven zijn die de Queer community steunt en bij elkaar brengt, is dit voor de queer jongeren op het platteland helaas nog niet het geval. Zij merken nog elke dag dat acceptatie niet vanzelfsprekend is en durven daardoor niet zichzelf te zijn. Pride Juice, een 100% lokaal geproduceerde groenten- en fruitsap – een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland, hoopt dit te veranderen.

Blinde vlek

Toen Impact Hub Amsterdam een half jaar geleden in contact kwam met Young Gay Farmers alliance gaven zij aan dat er bijna geen ondersteuning is voor queer jongeren op het platteland. Van acceptatie is helaas nog lang niet altijd sprake waardoor jongeren op het platteland nog niet zichzelf durven te zijn. Bang voor reacties van familie, vrienden en dorpsgenoten.

“Op school, op het werk, thuis: de boerenwereld is vooral een heterowereld”, legt Mariska, oprichter van de Young Gay Farmers, uit. “Ik durfde het pas op mijn negentiende aan mijn ouders te vertellen. Ik ken nu meer jonge boeren die bang zijn om uit de kast te komen. Bang voor de reactie van familie, vrienden, dorpsgenoten. Juist voor deze groep ben ik Young Gay Farmers begonnen. Een veilige plek waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Iets wat helaas niet overal op het platteland gebeurt. Daarom is een initiatief als Pride Juice, dat de queer gemeenschap als normaal bestempelt en initiatieven als de Young Gay Farmers ondersteunt, ook zo belangrijk.”

Pride Juice

Pride Juice is een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland. Het sap wordt geproduceerd door boeren in Nederland en samen vragen zij aandacht voor acceptatie van queer jongeren op het platteland. Het product bestaat voor 100% uit lokaal geproduceerde groenten- en fruitsap in de kleuren van de regenboog. Hiermee laat je duidelijk zien dat jij voor diversiteit staat. Wil jij dit initiatief steunen? Klik dan hier.

Een deel van de opbrengst dat wordt opgehaald met Pride Juice gaat naar initiatieven zoals Young Gay Farmers en ondersteunt queer jongeren op het platteland.

Contrast met de Randstad

Jesse heeft ervaren dat het niet vanzelfsprekend is om jezelf te kunnen zijn en merkt een sterk contrast met de Randstad. “Ik heb de afgelopen 2,5 jaar in Enschede gewoond en als non-binair persoon me vaak ongemakkelijk gevoeld op straat. Hierdoor durfde ik zelfs mijn favoriete kleren niet te dragen. Alles om geen negatieve aandacht te ervaren. Sinds drie maanden woon ik in Utrecht: veel beter dan in het Oosten. Daarom vind ik het ook belangrijk dat er meer aandacht komt voor mensen in de LGTBQIA+ community die niet in de Randstad wonen.” Initiatieven als Pride Juice die aandacht vragen voor de queer community op het platteland zijn daarom broodnodig want iedereen moet 100% zichzelf durven zijn.

Bron en Beeld: Pride Juice, Impact Hub Nederland, Local2Local

Laatste nieuws

Zie ook