Internationale Vrouwendag: deze initiatieven wil je niet missen

Het is vandaag 8 maart!

Het is vandaag 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is. Vandaag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouwen, eren we vrouwen en worden verschillende actuele thema’s nog even extra belicht. Dit zijn een paar mooie initiatieven die je niet mag missen.

WOMEN Inc.

Vrouwenrechten organisatie Women Inc. heeft aan de hand van mediabeelden van afgelopen jaar een doeltreffende video gemaakt die laat zien dat Internationale Vrouwendag nog altijd hard nodig is.

Ook hebben ze de – ongelijke – stand van zaken voor ons op een rijtje gezet:

  • Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 28e plaats.
  •  Bijna de helft van de vrouwen in Nederland (44 procent) is financieel afhankelijk van een partner of de overheid.
  •  Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 13 procent minder dan mannen.
  •  Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (huishouden, kinderen, mantelzorg) dan mannen (26 versus 17 uur per week).

Monki

Dit jaar besteedt fashionbrand Monki aandacht aan Body dysmorphic disorder (BDD), een belastende psychologische aandoening waarbij een persoon dwangmatig bezig is met een of meerdere aspecten van hun uiterlijk. In samenwerking met de Body Dysmorphia Foundation lanceert Monki een nieuwe capsule collectie om bij te dragen tot de bewustmaking rond BDD.

Het modemerk lanceert een ondergoedcollectie waarop positieve affirmaties geschreven staan die de persoon die het draagt laat weten dat ze uniek is en meer is dan haar reflectie en wat ze aan de buitenkant ziet.

MissJourney.

TEDxAmsterdam Women presenteert vandaag een Artificial Intelligence-alternatief dat vrouwen viert: Miss Journey. Als je aan AI-tools vraagt om de 100 meest gebruikelijke beroepen te laten zien met bijbehorende personages, wordt in minder dan 20 procent een vrouw getoond. Van tandarts tot CEO: de Artificial Intelligence denkt voornamelijk aan mannen. Miss Journey moet dit patroon doorbreken en creëert een onlinewereld waarin er sprake is van inclusieve representatie en anti-stereotype beeldvorming.

Women in Art 2023

Kiekie Art pakt dit jaar groots uit met kunstproject Women in Art 2023. Dit programma heeft als doel de kansengelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten. Uit onderzoek van de Oxford University en Erasmus Universiteit blijkt dat vrouwelijke kunstenaars anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd worden. Volgens Denise Woerdman van Kiekie Art is het daarom “hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega’s creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven.”

Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Daarbij wordt er ook een buiten-expositie georganiseerd op het Mercatorplein in Amsterdam West. Deze zal vandaag om 17:00 uur openen en kan de hele maand maart worden bezocht.

Bron: Women Inc, Monki, TEDxAmsterdam Women, Women in Art 2023 | Beeld: iStock

Laatste nieuws