5 tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Wanneer hak je de knoop door?

Portrait of a worried young woman studying or reading.

Heb je andere verwachtingen van een baan of zijn er bepaalde veranderingen in je takenpakket geslopen waardoor je niet meer gelukkig bent met het werk dat je doet? Soms duidt een sterke tegenzin erop dat het tijd is om nieuw werk te vinden. Maar wanneer hak je deze knoop door?

Nieuwe baan

Ontslag nemen is voor veel mensen ontzettend spannend en er komen een hoop onzekerheden bij kijken. Misschien voel je je schuldig of ben je bang dat je geen nieuwe baan kan vinden. Toch is het in sommige gevallen beter om je huidige baan op te zeggen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging waar je weer gelukkig van wordt. Coach en mede-oprichter van Step Up Club Phanella Mayall Fine onthult vijf tekenen waaraan je kan zien dat het tijd is om te vertrekken.

Geen motivatie

Ben je alle motivatie verloren en presteer je niet meer zoals je dat normaal deed? Je vindt je werk het niet meer waard om je best voor te doen. Herkenbaar? Dan is het tijd voor een baan waar je weer energie van krijgt.

Ben je je motivatie kwijt omdat het werk je verveelt? Je kunt nog zulke leuke collega’s hebben, maar als je je verveelt tijdens je werk en je niets meer leert, dan is dat volgens psycholoog Lisa Orbé-Austin een teken dat de baan niet meer uitdagend genoeg is. Hoog tijd voor wat nieuws dus.

Sterke tegenzin

Krijg je in de ochtend geen hap door je keel omdat je weer naar het werk moet? Of moet je huilen voordat je richting kantoor gaat? Ook dan is het volgens carrièrecoach Melanie Denny beter om je huidige functie vaarwel te zeggen. “Zie je er enorm tegenop om naar het werk te gaan? Dan is het absoluut tijd om weg te gaan. Hoewel er verscheidene redenen zijn waarom je je zo kunt voelen, is geen enkele reden het waard om je mentale welzijn ervoor op het spel te zetten. Ga er zo snel mogelijk weg.”

Verslechterde relaties

Merk je dat je meer ruzie of meer discussie hebt met je partner thuis en collega's op werk? Doordat je ongelukkig bent op je werk kan het zijn dat je dit gaat afreageren op de mensen om je heen. Kijk eerst of je hier over kan praten met je partner en je collega's. Verbetert de situatie op je werk niet? Dan is het tijd voor een nieuwe baan.

Slaap- en gezondheidsproblemen

Ervaar je stress op het werk en uit zich dat in slapeloze nachten, spierpijn, hoofdpijn, buikkrampen en andere symptomen? Ook dan kan het dat je te maken hebt met een ongezonde werkomgeving. Het kan wijs zijn om op zoek te gaan naar een andere baan als er geen uitzicht is op verbetering. Het is volgens verscheidene gedragsexperts beter om dan ontslag te nemen, dan om te proberen ermee te dealen.

Ongezonde coping-mechanismes

Ten slotte, merk je dat je na een werkdag 'stoom' moet afblazen en grijp je sneller naar alcohol en andere verdovende middelen? Dit kan een teken zijn dat je werk te veel van je eist. Probeer overigens eerst te kijken of je deze ongezonde gewoontes kan omzetten in gezonde gewoontes door bijvoorbeeld een wandeling te maken of sportklasje te volgen.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Carriere
  • nieuwe baan