Acne op je hoofdhuid? Dit is het en zó verhelp je het

De oorzaak van hoofdhuidacne kan te maken hebben met je haarwasroutine.

Pretty girl with hair loss problem looking in mirror at home

Heb je last van bultjes rondom je haarlijn of op je hoofdhuid? Grote kans dat je te maken hebt met scalp acne, oftewel hoofdhuidacne. Gelukkig is deze vorm van acne een stuk minder zichtbaar omdat het verborgen zit onder je haar. Maar juist om die reden, is hoofdhuidacne ook iets lastiger te behandelen. No worries: wij leggen je uit wat scalp acne is en hoe je het kan verhelpen.

Wat is hoofdhuidacne?

Net als dat je acne kan krijgen op je gezicht, rug en billen, kan je ook acne krijgen langs je haarlijn of op je hoofdhuid. Volgens tricholoog Bridgette Hill manifesteert acne op de hoofdhuid zich vaak als kleine puistjes die kunnen jeuken en pijnlijk kunnen zijn. Deze puistjes worden niet veroorzaakt door bacteriën of schimmels, maar kunnen wel behoorlijk ontstoken aanvoelen.

De oorzaken

Hoofdhuidacne kan twee verschillende oorzaken hebben. In tegenstelling tot ‘normale’ puistjes, die veroorzaakt worden door bacteriën, worden puistjes op de hoofdhuid volgens haarstylist Fabian Lliguin veroorzaakt door je haarwasroutine. Als je overmatig je haar wast, verwijder je namelijk ook alle natuurlijke voedingsstoffen van de hoofdhuid. Je hoofdhuid heeft deze voedingsstoffen nodig en wanneer ze er niet meer zijn, zal je hoofdhuid verzwakken en kunnen er puistjes ontstaan.

De tweede oorzaak daarentegen, is het te weinig wassen van je haar. "Als je de hoofdhuid niet vaak genoeg reinigt, zullen dode huidcellen en oliën zich ophopen op je hoofdhuid", legt Lliguin uit. Hierdoor raken je haarzakjes verstopt en kunnen deze gaan ontsteken met puistjes als gevolg.

What to do?

Het behandelen van acne op je hoofdhuid begint daarom ook bij het veranderen van je haarwasroutine. Ontwikkel een shampoo-routine die past bij je haartextuur en levensstijl en probeer deze gedisciplineerd te volgen. Om overtollige dode huidcellen en oliën te verwijderen, kun je een milde hoofdhuidscrub gebruiken. Daarnaast zijn er ook spot-treatment shampoos speciaal ontwikkeld voor acne op de hoofdhuid. Ten slotte kan het volgens Hill en Lliguin ook helpen om voor minimaal twee weken geen conditioner te gebruiken en over te gaan op producten op waterbasis. Zo voorkom je ophoping van overtollig product en zullen de bultjes verminderen.

Bron: InStyle | Beeld: iStock

Beauty
  • hoofdhuidacne