Deze problemen komen het vaakst voor op het werk

Psychologen vertellen welke problemen het vaakst voorkomen op de werkvloer.

We brengen een groot deel van ons leven werkend door. Het is daarom niet gek dat je af en toe tegen problemen aanloopt. Collega’s kies je natuurlijk niet zelf uit en ook het werk zelf kan niet altijd aan je verwachtingen voldoen. Volgens psychologen zijn er een aantal werkgerelateerde problemen waar veel mensen tegenaan lopen op het werk. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Een droombaan blijkt toch geen droombaan

Al in onze tienerjaren moeten we kiezen welke studie we willen volgen. Kans is alleen groot dat je interesses veranderen en zich anders ontwikkelen. Psycholoog Ryan Howes ziet in zijn praktijk dan ook vaak dat mensen hun gekozen werk niet meer zo leuk vinden. “Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat we op jonge leeftijd al een carrièrepad moeten kiezen, voordat we onszelf nog volledig kennen. Op die leeftijd kiezen we nog te vaak een carrière op basis van status, geld of noodzaak”, vertelt hij aan Huffpost.

Conflicten met collega’s en bazen

Je hoopt natuurlijk dat je op het werk goed door een deur kunt met de mensen met wie je werkt. In de praktijk gaat dat helaas niet altijd op. Psycholoog Cicely Horsham-Brathwaite hoort vaak van cliënten dat ze tegen conflicten met collega’s aanlopen. “Dit is natuurlijk logisch, aangezien we veel tijd doorbrengen met communiceren met collega’s”, vertelt ze. Daarnaast durven veel van haar cliënten hun baas er niet op aan te spreken als hun gedrag hen stoort. “Dat komt door de machtsverhouding, de werknemer is bang om zijn of haar baan te verliezen of om de baas van streek te maken, dus zijn ze terughoudend in hoe ze zich uitspreken.”

Geen goede werk-privébalans

Als je een drukke baan hebt, is het al lastig genoeg om een goede werk-privébalans te behouden. De pandemie maakte het er niet makkelijker op. “Veel van mijn cliënten die op afstand werkten, hebben moeite met grenzen stellen”, vertelt psycholoog Adjoa Osei. “Ze voelen zich overweldigd door de verwachtingen van hun baas en de druk om te bewijzen dat ze daadwerkelijk aan het werk zijn. Bij het thuiswerken negeren cliënten bijvoorbeeld hun pauzes of stoppen ze niet op tijd met werken.”

Niet gewaardeerd voelen

Aan het einde van de maand krijg je natuurlijk betaald en dat is at the end of the day voor de meeste mensen de reden waarom ze werken. Maar een beetje waardering is zeker niet onbelangrijk. En dat is wat veel mensen toch missen op hun werk. Therapeut Nancy Paloma Collins weet dat veel mensen hier erg veel waarde aan hechten. “Ons werk maakt een groot onderdeel uit van ons dagelijks leven en we willen ons voldaan en tevreden voelen over ons werk. Als mensen niet worden gewaardeerd, ontwikkelen ze ontevreden gevoelens. Ontevredenheid kan leiden tot depressie, stress en anxiety.”

Een burn-out

Het grootste probleem waar veel mensen momenteel tegenaan lopen is misschien wel de burn-out. Zo ervaart in Nederland één op de zes mensen burn-outklachten. “Ze hebben de liefde voor het vak verloren, ze houden niet meer van wat ze doen en voelen zich simpelweg niet meer gemotiveerd. Ze voelen zich erg vermoeid en down. Ze gaan vaak alsnog naar het werk, omdat ze meestal niet weten wat er in hemelsnaam aan de hand is”, vertelt psycholoog Lisa Orbé-Austin over haar cliënten die met burn-outklachten bij haar komen. “Vaak als ik beter naar hun situatie kijk, zie ik dat ze een burn-out ervaren.” Tijdens sessies met haar cliënten probeert de psycholoog vervolgens te kijken naar de oorzaak van die klachten om het te kunnen oplossen.

Ervaar jij een van bovenstaande problemen? Probeer daar dan over te praten met iemand die je vertrouwt, het liefst iemand met wie jij niet werkt, zodat diegene objectief naar de situatie kan kijken. Gaan jouw klachten verder dan ontevredenheid over je baan en voel jij je enorm gestrest of ervaar jij burn-outklachten? Neem dan contact op met een specialist.

Bron: Marie Claire Archief, Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws