5x wat je echt niet moet doen als je een blaasontsteking hebt

Op die manier werk je je herstel juist tegen.

We hopen dat het je bespaard mag blijven, maar de helft van de vrouwen zal in haar leven minstens een keer een blaasontsteking krijgen. Hoogtijd om dus eens onder de loep te nemen wat je vooral niet moet doen als je het genezingsproces niet in de weg wilt zitten.

Je gaat niet naar de dokter 

Denken dat die blaasontsteking wel overgaat en niet naar de dokter gaan? Da’s niet handig. De infectie kan juist verergeren als je niet de juiste medicatie voorgeschreven krijgt. Bij de drogist kun je inderdaad medicijnen krijgen, maar die bestrijden vaak alleen de pijn en niet de daadwerkelijke blaasontsteking. 

Je past je dieet niet tijdelijk aan 

Veel water drinken is altijd een goed idee als je blaasontsteking hebt. Ook is het een goed idee om andere voedingsmiddelen onder de loep te nemen. Bepaald eten en drinken kun je beter laten staan, want die kunnen je blaas irriteren en symptomen verergeren. De grootste boosdoeners zijn dranken met cafeïne, alcohol, pittig eten, zuur fruit en suikervervangers.

Je stopt te vroeg met de voorgeschreven medicatie 

Not to state the obvious, maar stop nooit te vroeg met je voorgeschreven medicatie. Na een paar dagen aan de antibiotica voel je je vaak al een stuk beter, maar de verkeerde bacteriën zijn dan vaak nog wel aanwezig. Dat kuurtje gewoon afmaken dus.

Je drinkt minder 

Als iets vervelend is tijdens een blaasontsteking, is dat wel naar de wc gaan. Denk nu alleen niet dat het slim is om dan maar minder te drinken. Als je te weinig drinkt, kunnen bacteriën juist beter gedijen en als je niet genoeg water drinkt, kunnen de medicijnen de nieren en blaas ook niet goed bereiken. 

Je houdt je plas op

Nogmaals: we weten hoe onprettig het is om te plassen als je een blaasontsteking hebt. Maar houd je plas niet op. Als je je urine ophoudt, kunnen bacteriën in je blaas zich verder verspreiden.

Bron: Arbogyn | Beeld: iStock

Laatste nieuws