Wat er met je lichaam gebeurt als je een hekel aan je baan hebt

Negeer deze lichamelijke symptomen niet.

Exhausted businesswoman having a headache in her office

Iedereen heeft weleens een enorme baaldag op het werk. Baal je echter elke dag van je werk en ga je met tegenzin aan de slag? Dan kun je de volgende lichamelijke ongemakken ervaren.

Slapeloosheid

Volgens klinisch psycholoog Monique Reynolds zijn slapeloze nachten vaak het eerste symptoom dat je ervaart als je een hekel hebt aan je baan, zo legt ze uit aan Huffpost. "Mensen melden vaak dat ze niet kunnen slapen, omdat hun gedachten dan alle kanten opgaan. Of ze geven juist aan dat ze niet in slaap kunnen blijven, waardoor ze midden in de nacht wakker zijn en denken aan hun to-do lijst."

Een paar onrustige nachten is no biggie, maar als het een patroon wordt dan kan dat een alarmerend teken zijn.

Hoofdpijn

Wist je dat je spieren zich aanspannen om je lichaam te beschermen tegen eventuele letsels? Volgens de American Psychological Association kunnen je spieren aangespannen zijn als je je werkplek als een 'gevarenzone' ziet. Chronische spanning in je nek, schouders en hoofd kan in verband worden gebracht met migraine en spanningshoofdpijn. "Stress creëert fysiologische symptomen en dat uit zich in pijn", legt Reynolds uit.

Spierpijn

Volgens de klinisch psycholoog staat je zenuwstelsel constant op scherp als je een hekel hebt aan je baan. "We zijn voortdurend aan het anticiperen, klaar om te reageren op een onaangename baas of collega." Typ jij altijd je e-mails met je schouders opgetrokken en je kaken stijf op elkaar? Dan kan dit een teken zijn dat je werk je gezondheid beïnvloed.

Mentale gezondheid

Ook geeft de klinisch psycholoog aan dat meer stress je mentale gezondheid kan aantasten, wat weer andere problemen kan veroorzaken - denk aan overeten en depressie.

Vermoeidheid

En dan hebben we het over een vermoeidheid die niet te verhelpen is door middagdutjes of een weekend rust. Als je een baan hebt die je écht niet leuk vindt, dan kan dit ervoor zorgen dat je je letterlijk leeggezogen voelt.

Dit kun je ertegen doen

Voordat je direct de handdoek in de ring gooit, zijn er twee dingen die je eerst kunt proberen:

  1. Neem genoeg pauzes: het is belangrijk om jezelf rust te geven, zodat je lichaam kan resetten.
  2. Herformuleer je negatieve gedachten: denk bijvoorbeeld aan mindfulness. De manier van hoe je denkt, kan bepalen hoe je je voelt.

Werken deze bovenstaande dingen niet? Zie dit dan als een waarschuwing dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Het is namelijk belangrijker om het onderliggende probleem op te lossen, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Carriere
  • Exhausted businesswoman having a headache in her office. Overworked businesswoman experiencing work fatigue while siting in front of a laptop.