Waarom het zo belangrijk is om op een vrouw te stemmen

Meer vrouwen in de politiek? Stem dan op een vrouw (maar niet op de eerste vrouw op de lijst).

Two Strong girls are putting paper ballot in box.

Morgen is het weer zover en trekken we en masse naar de stemlokalen. Tenminste, dat hopen we. Vrouwen mogen nog maar sinds zo'n honderd jaar stemmen en wij drukken je graag op het hart om gebruik te maken van je stemrecht. En als je dan toch naar de stembus trekt, stem je dan 15 maart ook op een vrouw? Wij vertellen waarom dat zo belangrijk is.

Ondervertegenwoordigd

Er staan ontzettend veel vrouwen op de kandidatenlijsten en menig partij heeft een vrouwelijke lijsttrekker. Toch neemt dat niet weg dat er nog steeds veel meer mannen in de politiek zitten en dat vrouwen dus ondervertegenwoordigd zijn. En dat terwijl de helft van Nederland wel gewoon bestaat uit vrouwen. Dat een scheve verdeling noemen, voelt daardoor als een understatement.

Voor een goede representatie van de samenleving zou 50 procent van de politiek vrouw moeten zijn. Stem op een Vrouw hoopt daarom – net als wij – dat mensen morgen niet alleen hun stem uitbrengen, maar dat ze die stem gebruiken om op een vrouw te stemmen.

Belangrijk

Meer vrouwen in de politiek is zo belangrijk, omdat het bewezen is dat politici dan betere besluiten maken. Er zullen onderwerpen aan bod komen die een groter deel van onze samenleving vertegenwoordigen en van meer kanten bekeken worden. Vrouwen hebben vaak andere ervaringen die niet goed vertegenwoordigd kunnen worden in een politiek die bestaat uit voornamelijk mannen. Daarbij is zichtbaarheid van vrouwen in de politiek goed voor de emancipatie van vrouwen.

Stem niet op de eerste vrouw

Wil je meer vrouwen verkozen krijgen, dan moet je niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst stemmen. Zij redt het dankzij haar hoge positie vaak toch wel. Kijk daarom naar vrouwen lager op de lijst, juist zij hebben jouw stem nodig.

Een handig hulpmiddel zijn de peilingen, omdat deze inschatten hoeveel zetels een partij krijgt. Krijgt een partij zes zetels, stem dan op een vrouw vanaf de zesde plek, want zij redden het zonder voorkeurstemmen niet.

Maar ook niet de laatste

Je kunt beter niet op de eerste vrouw stemmen, maar ook niet op de laatste. Deze groep worden de 'lijstduwers' genoemd. Ze willen meestal bijdragen aan de populariteit van een partij omdat ze bijvoorbeeld bekend zijn, maar willen niet daadwerkelijk verkozen worden. Je kunt daarom beter stemmen op een vrouw die net buiten de peiling valt.

Uiteraard is kwaliteit belangrijk en moet je dus niet zomaar op een vrouw stemmen, maar een vrouw die jou aanspreekt. Kijk daarom goed welke vrouw past bij jouw eisen. Op mijnstem.nl kun je een kieswijzer doen voor zowel de waterschapsverkiezingen als de provinciale verkiezingen.

Bron: Marie Claire (archief) | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Two Strong girls are putting paper ballot in box. Women activists are calling for votes. Voting and Election concept. Pre-election campaign.