Monki lanceert een capsule garderobe in samenwerking met het Body Dysmorphic Disorder Foundation (BDDF), om meer bewustwording rond de aandoening te geven. Hiervoor geven ze een podium aan mensen die hier ervaring mee hebben, zoals Mia Hill. Marie Claire sprak met haar.
Trigger warning: het onderwerp zelfdoding wordt genoemd. Hulp nodig? Kijk op 113.nl
Body Dysmorphic Disorder
Body Dysmorphic Disorder, oftewel BDD, is een belastende psychologische aandoening waarbij een persoon dwangmatig bezig is met een of meerdere aspecten van hun uiterlijk. De aandoening is alleen bij veel mensen nog niet bekend of ze zijn zich er niet van bewust dat ze BDD hebben.
Dit gold ook voor Mia, die er pas achter kwam nadat ze haar therapeut hierover vertelde. "Ik was op dat moment in therapie voor mijn OCD en besloot mijn therapeut in vertrouwen te nemen over de gedachten die ik had over mijn uiterlijk; ze legde uit dat ik symptomen van BDD beschreef", vertelt Mia.
Social media
Net zoals veel andere mensen, scrolde Mia regelmatig door social media. En hoewel het niet de oorzaak van haar BDD was, verergerde het zeker haar symptomen. Ze legt uit: "Begrijp me niet verkeerd, social media heeft zoveel positieve punten, zoals communities en de mogelijkheid om contact te maken met mensen, alleen het heeft ook een toxic kant; we zien dat onrealistische schoonheidsnormen in onze feed worden gebombardeerd."
"Het bewerken van foto's is niet alleen schadelijk voor de volger of kijker, maar ook voor de persoon die de foto plaatst", vervolgt Mia. "Filters veranderen onze perceptie van wie we zijn. Het is ongelooflijk schadelijk. Transparant zijn over wat we posten moet genormaliseerd zijn, filters niet."
In paniek
Bij Mia begonnen de klachten erger te worden en kon ze niet meer in de buurt zijn van vrienden of familie. "Ik werd erg depressief en voelde me hopeloos. Mensen moesten filteren wat ze om me heen zeiden, want alles wat met uiterlijk te maken had, bracht me in paniek." Op een bepaald punt had ze er zoveel last van, dat ze gedachten begon te krijgen over het beëindigen van haar leven. "Ik vond hulp in therapie, de BDD-foundation en via social media."
Bewustzijn en begrip
Mia zit nu weer goed in haar vel en is weer gelukkig, maar genoeg mensen lijden nog in stilte. Daarom is het volgens haar belangrijk dat we meer leren over Body Dysmorphic Disorder. "Niet alleen voor mensen die in stilte lijden, maar levens worden weggenomen en helaas worden ze in sommige gevallen voor altijd weggenomen. Ik ben het bewijs dat je met begrip en bewustzijn van deze aandoening een plek kunt bereiken waar je weer gelukkig zult zijn."
Monki x Body Dysmorphic Disorder Foundation
Monki lanceert in samenwerking met de foundation een limited-edition ondergoedcollectie waarop positieve affirmaties geschreven staan. Ook doneert het Zweedse modemerk een bedrag om het werk van BDDF verder te ondersteunen en zo verder de bewustwording te ontwikkelen. De nieuwe collectie is sinds 8 maart te koop.
Beeld: Monki