Eerste veroordeling ooit voor 'stealthing' in Nederland

De man deed stiekem het condoom af tijdens de sex en is hier nu voor veroordeeld.

Young couple is smiling and holding condom

Als je met wederzijdse instemming het bed met iemand deelt, onder de voorwaarde dat de sex veilig gebeurt, dan ga je ervan uit dat je bedpartner deze afspraak eert. Toch gebeurt het dat mannen stiekem het condoom afdoen tijdens de sex. Een enorm kwalijke zaak. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat dit écht niet kan. Gisteren is voor het allereerst in Nederland een man veroordeeld voor het zogenoemde stealthing.

Veroordeling

Gisteren is een 28-jarige man uit Rotterdam veroordeeld voor drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het stiekem verwijderen van het condoom tijdens de sex. Het voorval vond plaats in augustus 2021. Beide personen stemden in met sex, onder de voorwaarde dat het veilig gebeurde. Het slachtoffer verklaart dat de veroordeelde het condoom ongemerkt afdeed tijdens de daad.

De man werd vrijgesproken van verkrachting, maar de rechtbank in Dordrecht stelde wel dat er sprake was van dwang. Het slachtoffer had immers alleen ingestemd met veilige sex. Nu liep ze de kans op een ongewenste zwangerschap of een soa, en dat nam de rechter hem kwalijk. Hij had misbruik gemaakt van het vertrouwen van zijn bedpartner. Hij werd daarom veroordeeld voor dwang en krijgt hiervoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Dat er sprake was van opzet, werd gebaseerd op de verklaring van de vrouw en de WhatsApp-berichten van de twee naderhand.

Tweede zaak

Gistermiddag vond ook een tweede rechtszaak omtrent stealthing plaats. In dit geval vond geen veroordeling plaats. De man die voor de rechtbank moest verschijnen zou vergeten zijn om een condoom om te doen, terwijl hij daar zelf om had gevraagd. Twee weken geleden liet hij tijdens een zitting al weten spijt te hebben. De rechtbank veroordeelde de man niet, omdat het niet duidelijk is of hij het met opzet deed.

Bron: Nu | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Safety sex is important in modern world. New condom in black male and female hands in bed, panorama with empty space