Boekenweek: 12 favoriete boeken van de Marie Claire-redactie

Genoeg inspiratie voor Boekenweek!

Unrecognizable young woman turning the pages of a book while reading in bed

Het is van 11 tot 19 maart Boekenweek en dat is een goed excuus om weer eens in de (online) boekenkast te duiken. Op de redactie van Marie Claire zijn we altijd te porren voor wat extra inspiratie – al is het alleen maar om onze Goodreads-challenge te halen – en daarom hebben we onze favoriete boeken op een rijtje gezet. Van novels tot autobiografische boeken, poëzie en zelfs een kookboek: deze tips wil je zeker lezen!

1. The Princess Bride - William Goldman

Christel: "Als kind was ik geobsedeerd door The Princess Bride en ook nu ik volwassen ben, is dit een verhaal dat een plekje in mijn hart heeft. In The Princess Bride wordt de mooie Buttercup ontvoerd en moet ze trouwen met de verschrikkelijke Prince Humperdinck. Jeugdliefde Westley aka farmboy is inmiddels een gevreesde piraat geworden en zet alles op alles om Buttercup te redden. The Princess Bride gaat echter over veel meer dan alleen ware liefde. Zo spelen piraterij, wraak, loyaliteit, vriendschappen en avontuur een grote rol in dit verhaal. Een meeslepend boek dat je in één keer uit wil lezen."

2. Intuitive Eating - Evelyn Tribole & Elyse Resch

Wendy: "Voor mensen die (net als ik) al jaren in gevecht zijn geweest met eten, diëten, gewicht en hun eigen body image, is intuïtief eten echt een enorme eye opener. Door dit duidelijke en makkelijk leesbare boek (niet te droge stof) herstel je het vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen behoeftes rondom eten om uiteindelijk voor altijd afscheid te nemen van de verstikkende dieet-cultuur. En wie wil dat nu niet?"

3. Schemerleven - Jaap Robben

Jacqueline: "In de winter van 1963 ontmoet de jonge en vrijgevochten Frieda de getrouwde Otto. Hun liefde begint onstuimig, maar eindigt noodlottig. De herinneringen aan Otto houdt Frieda de rest van haar leven voor zichzelf. Tot ze op 81-jarige leeftijd weer alleen is als haar man plotseling overlijdt. Een verzwegen verdriet dringt zich onontkoombaar aan haar op en pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze verloor. Hartverscheurend en zó mooi geschreven!"

4. A Gentle Reminder - Bianca Sparacino

Jaimy: "A Gentle Reminder is eigenlijk een cadeau voor jezelf. In het boek krijg je op elke bladzijde de herinnering dat het goed is zoals je bent en het goed is zoals het gaat. Hoe druk en lastig het leven soms kan zijn; er zijn lichtpuntjes die het draaglijker maken. Alsof je met een therapeut praat. Sparacino weet je meteen aan te spreken en laat je verbluft achter. Na de laatste bladzijde lijkt het alsof je ziel een knuffel heeft gehad. Heilzaam en zeker een must read!"

5. Call Me by Your Name - André Aciman

Anjelica: "Ik wou dat ik dit boek nog één keer voor het eerst kon lezen. Call Me by Your Name vertelt over het intense liefdesverhaal tussen Elio en Oliver, die als zomergast bij Elio en zijn ouders in Italië verblijft. Het had makkelijk een cliché kunnen zijn, maar het is allesbehalve dat. De manier waarop Aciman schrijft over liefde en passie is hartverscheurend en echt. Voor het eerst lezen gaat niet meer, maar het is wel een van de weinige boeken die ik nog minstens een keer per jaar opnieuw lees, zodat het verhaal altijd een beetje bij me blijft."

6. No One Is Talking About This - Patricia Lockwood

Sandy: "No One Is Talking About This combineert het absurde karakter van internethumor met de politieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren in een fragmentarisch opgebouwd verhaal. Voor iedereen die veel tijd spendeert op sociale media (en who doesn't, vandaag de dag) zal het een herkenbaar verhaal zijn, dat een rauwe, persoonlijke draai krijgt. Ik begon lachend aan dit boek vanwege de vele momenten van herkenning en humoristische schrijfstijl. Bij de laatste pagina's aangekomen zat ik echter voluit te janken. Een absolute aanrader, áls je je kunt vinden in een vertelstijl die aan elkaar hangt van korte fragmenten."

7. The Midnight Library - Matt Haig

Fabiën: "Dit boek gaat over Nora, een vrouw in de 30 die het leven eigenlijk niet meer zo ziet zitten. Ze heeft het gevoel alsof ze gefaald heeft in alles en besluit daarom op een avond zelfmoord te plegen. Maar wanneer ze ineens wakker wordt in een soort van bibliotheek, komt ze erachter dat ze al haar keuzes opnieuw kan bepalen. Ze krijgt de kans om haar leven opnieuw in te delen. Maar maken deze andere keuzes haar wél gelukkig? Of bestaat er geen perfect leven?"

8. De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano

Saar: "Een hartverscheurend prachtig verhaal over de hechte maar ingewikkelde vriendschap tussen Alice en Mattia. Ze ontmoeten elkaar op de middelbare school, voelen zich intens met elkaar verbonden, maar zijn tegelijkertijd ongelofelijk eenzaam in het dealen met het grote trauma uit hun jeugd. Triest, ontroerend en zó mooi opgeschreven. Het grijpt je vanaf de eerste bladzijde."

9. Eat Vegan - Shannon Martinez en Mo Wyse

Sabine: "Afhankelijk van welk moment je het me vraagt, zal ik een ander antwoord geven op de vraag wat mijn favoriete boek is. Momenteel ben ik verknocht aan het vegan kookboek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse (I know, niet echt een leesboek, maar hear me out). Eat Vegan bevat ontzettend veelzijdige recepten die makkelijk te bereiden zijn. De gerechten zijn zo smakelijk dat je het vlees en zuivel niet mist en je maakt in het boek kennis met de Zuid-Amerikaanse keuken. Lekkerder kan bijna niet!"

10. Het papieren paleis - Miranda Cowley Heller

Emma: "Getipt door Reese Witherspoon (en dat is meteen een goede tip, want als iemand goede tips heeft is het Reese wel). Dit boek is geschreven door Miranda Cowley en is haar debuut, dat haar eerste boek meteen een succes is is niet gek; Miranda werkte mee aan verschillende succesvolle HBO-series. Het Papieren Paleis is een aangrijpend verhaal over een verloren liefde, familie en fouten uit het verleden die altijd boven water komen. Het verhaal speelt zich grotendeels af rondom een familie vakantiehuisje op Cape Cod in Massachusetts en spreekt enorm tot de verbeelding. Elle staat op een keerpunt in haar leven, ze is gelukkig met haar man en kinderen, maar dan komt haar verloren liefde in beeld en dat zet dingen in een heel ander daglicht. Gaat ze echt haar leven overhoopgooien? Het verhaal zelf maakt veel sprongen in de tijd, maar leest goed weg met mooie zinnen en woorden. Echt een pageturner!"

11. Het Sanatorium - Sarah Pearse

Marjolein: "Ik heb vaak moeite om lekker in een boek te komen als het me niet meteen pakt. Dus thrillers die meteen spannend beginnen hebben op mijn nachtkastje de meeste kans om ook echt gelezen te worden. Het Sanatorium van Sarah Pearse kon ik niet wegleggen, zo spannend. Hij staat op de lijst met tips van Reese’s Book Club, waar Reese Witherspoon boeken tipt; de moeite waard om te checken. Daar Waar de Rivierkreeften Zingen stond er ook op - aanrader als je die nog niet verslonden hebt. Scandinavische thrillers als die van Jo Nesbø en Lars Kepler vind ik ook altijd top."

12. Het schaarse licht - Nino Haratischwili

Louky: "Het schaarse licht van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili is het allerbeste boek dat ik de afgelopen tijd las. Je wordt compleet opgeslokt door de vriendschap tussen vier meisjes, die eind jaren tachtig de roerige tijden vol geweld en drugs in het zojuist onafhankelijk geworden Georgië trotseren. Pas in 2019, bij een fototentoonstelling van hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar weer. Het verhaal switcht heel knap van het ‘nu’ naar alle gebeurtenissen destijds. Spannend, ontroerend en heel knap geschreven."

Boekenweek

Staat er een boek tussen dat je nog niet kent? Tijdens Boekenweek krijg je bij aankoop van een boek van minimaal 15 euro het Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder van Lize Spit cadeau. Het boek speelt zich af eind jaren negentig, en lees je het verhaal van de Vlaamse Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt. Zijn leven wordt op slag veranderd als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy ziet het als zijn missie om Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen, maar dat vraagt wel veel van hem. Kortom, nog meer redenen om een sprintje naar de boekenwinkel te trekken!

Beeld: iStock