#Booktok: de 5 favoriete boeken van Quirine Brouwer

Deze tips wil je niet missen!

Op social media zijn er een hoop mensen te vinden die jou graag voorzien van inspiratie op het gebied van beauty, mode en…boeken! Booktok is sinds corona hot and happening, en de zogeheten bookfluencers schoten als paddenstoelen uit de grond. En met succes, want in juni 2022 stonden er al meer dan 27 miljoen video’s met de bekende #Booktok online. Time to take notes, en daarom vroegen we Quirine Brouwer naar haar favoriete boeken.

Inspiratie voor de boekenkast

Je hoeft maar te scrollen op social media of je komt al een video van Quirine tegen. Met meer dan 107k volgers op Instagram en meer dan 93,8k volgers op TikTok is ze niet te missen en weet ze een hoop mensen te inspireren met haar boekentips. Voor Marie Claire noemt ze haar 5 favoriete boeken!

@quinthebooks If you also immediately need more like me #daisyjonesandthesix #daisyjonestvshow #bookrecs ♬ Dancing Barefoot (Live) – Patti Smith

Quirine: “Ik vind het lastig om boeken te noemen die iederéén gelezen moet hebben. Lezen is ontzettend persoonlijk en niet iedereen zal hetzelfde uit een boek halen. Sterker nog, je kunt hetzelfde boek compleet anders ervaren wanneer je het op verschillende momenten in je leven leest. Maar de onderstaande boeken hebben op mij in ieder geval een grote invloed gehad en zijn allemaal prachtig op hun eigen manier.”

Waarom vissen niet bestaan – Lulu Miller

“Dit boek wordt omschreven als ‘een wonderlijke zoektocht naar orde in onze chaotische natuurlijke wereld’. Auteur Lulu Miller duikt in het levensverhaal van David Starr Jordan, een obsessieve wetenschapper en taxonoom. Hij slaat door in het willen creëren van orde in de chaos van de natuur, met alle desastreuze gevolgen van dien. Op geen enkel moment had ik kunnen voorspellen waar dit verhaal heen zou gaan en het is verweven met prachtige mijmeringen en inzichten over ons kwetsbare bestaan.”

Brieven aan een jonge dichter – Rainer Maria Rilke

“Wat als je in je hart weet dat je creativiteit er zit, en dat je de wereld dingen te vertellen hebt, maar het er niet uit komt? Hoe kom je bij die plek diep binnen in jezelf en vind je de antwoorden? Dat is de schreeuw om hulp van een jonge dichter die een brief schrijft aan zijn idool en succesvol dichter Rainer Maria Rilke. Wat volgt is een uitwisseling aan brieven vol wijze adviezen in een stevige maar liefdevolle toon die iedere vastgelopen creatieveling een zetje in de goede richting kan geven.”

De ontembare vrouw – Clarissa Pinkola Estés

“Al geschreven in de jaren negentig, maar met hernieuwde populariteit: Estés’ De ontembare vrouw duikt in het archetype van de ‘wilde vrouw’ in de verhalen, sprookjes en mythes die eeuwenlang van moeder op dochter zijn doorgegeven in verschillende culturen waarmee ze in aanraking kwam. Hoe zijn wij als vrouwen zo het contact met ons ‘hogere zelf’ verloren? Wat kunnen we van de verhalen over het archetype leren, en wat brengt het ons om de wilde vrouw in ons tot leven te brengen? De kracht spat van de pagina’s af: al bij de introductie voelde ik de tranen komen.”

Alles wat ik weet over de liefde – Dolly Alderton

Met bakken vol humor en kwetsbaarheid neemt Dolly Alderton je mee langs haar tienerjaren en studententijd aan de hand van de vele mannen die de revue passeerden. Maar waar de mannen komen en gaan, blijken de échte liefdes van haar leven er altijd te zijn: haar familie, haar vriendinnen, en vooral zijzelf. Ik voelde een flinke dosis nostalgie voor mijn studententijd en vind dit boek een verademing in een maatschappij die ons vertelt dat romantische liefde de enige vorm van liefde is om voor te leven.

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys – Viv Albertine

Helaas (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar desondanks de moeite waard. Dit boek met belachelijk lange titel bleef nog lang in mijn hoofd zitten na ik het uit had. Laat je door Viv Albertine meenemen naar een plek en tijd die flink tot de verbeelding spreekt: Londen in de jaren zestig en zeventig, waar de wat verloren tiener Viv zomaar besluit dat ze gitaar wil leren spelen. Een keuze die haar onderdompelt in de wereld van populaire bands als De Clash, rebel en mode-icoon Vivienne Westwood en uiteindelijk vrouwelijke punkband The Slits. Eindeloos fascinerend en soms lachen en huilen tegelijk.”

Nog meer inspiratie?

Behoren deze boeken al tot jouw leescollectie, dan heeft Quirine nog veel meer tips. Zo vind je op haar TikTok inspiratie voor boeken die lijken op Daisy Jones & The Six, boeken met maximaal 200 bladzijdes en boeken die onmisbaar zijn in je boekenkast. Wij trekken vast een sprintje naar de boekenwinkel!

Beeld: Quirine Brouwer

Laatste nieuws