Door waterschaarste in Afrika en Azië worden vrouwen gedwongen om seks te hebben in ruil voor water

En dat moet echt stoppen! Teken nu de petitie om een einde te maken aan deze seksuele uitbuiting.

Lees ook

We weten allemaal van de waterschaarste in Afrika en Azië, maar wist je ook dat vrouwen en meisjes in deze continenten soms enkel toegang krijgen tot water in ruil voor seks? Aan deze sextortion moet nu een einde komen. Teken daarom de petitie Stop Seks Voor Water.

De prijs van water

Door klimaatveranderingen verergert de waterschaarste over de hele wereld. Met name vrouwen en meisjes betalen hiervoor de hoogste prijs. Zij die in afgelegen gebieden wonen, moeten soms kilometers lopen naar een waterbron en ze staan urenlang in de rij om hun jerrycan te vullen. Dat heeft enorm veel negatieve gevolgen. Jonge meiden kunnen door dit tijdrovende proces niet naar school en vrouwen kunnen geen inkomen verdienen.

Helaas houdt het niet op bij de lange tocht en de nog langere wachttijden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ook te maken krijgen met sextortion. In de rij voor water worden zij lastiggevallen en seksueel geïntimideerd. De waterpunten worden vaak beheerd door mannen. Vrouwen en meisjes die water willen halen, worden gedwongen seks te hebben met deze beheerders om water te kunnen krijgen. In Kenia overkomt dit 9 procent van alle meisjes onder 18 jaar.

Teken de petitie

Aan de sextortion in Afrika en Azië moet een einde komen. Ontwikkelingsorganisatie Simavi zet zich hiervoor in. Zij willen vrouwen en meisjes in deze continenten beschermen tegen deze extreme gevolgen van waterschaarste. Om echt impact te maken, heeft de organisatie 15.000 handtekeningen nodig. Dit aantal willen zij voor het einde van de maand behalen. En het gaat de goede kant op! Je kunt hier de petitie ondertekenen.

Ook kun je de petitie in real life ondertekenen. Vandaag, 17 maart, opent een pop-up petitiebar in Utrecht. Niet alleen kun je hier de belangrijke petitie ondertekenen, maar je kunt er ook de expositie van Sacha de Boer bekijken. Zij fotografeerde de gevolgen van waterschaarste voor vrouwen in Kenia.

De pop-up petitiebar vind je aan de Vinkeburgstraat 1-3 in het centrum van Utrecht. 

Bron: Simavi | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook