Gwyneth Paltrow bekritiseerd om ‘what I eat in a day’-video

Fans én voedingsexperts geven hun ongezouten mening.

Dat Gwyneth Paltrow een grote passie heeft voor gezondheid en welzijn, is niets nieuws. Haar eigen bedrijf in supplementen en andere producten die zouden meewerken aan een healthy lifestyle riepen al behoorlijk wat vragen op, maar het lijkt er nu opnieuw op dat de actrice het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt. In een zogenaamde ‘what I eat in a day‘-video laat Gwyneth zien wat ze zoal op een dag eet – en dat is niet veel meer dan een bouillon en een paar wortels.

Twijfelachtige producten

In 2008 richtte Gwyneth Paltrow haar eigen bedrijf op in verschillende gezondheidsproducten die op z’n zachts gezegd nogal twijfelachtig zijn. Vaginakaarsen, seksstoelen en yoni-eieren – voor Gwyneth is niets te gek. Haar ietwat bijzondere technieken op het gebied van gezondheid leverde in de afgelopen jaren nogal wat kritiek op, en het lijkt erop dat dat anno 2023 niet anders zal zijn.

Bijzondere eetgewoontes

In een video die rondgaat op social media wordt Gwyneth door Dear Media geïnterviewd over haar eetgewoontes. En die blijken – hoe kan het ook anders – toch flink wat af te wijken van een ‘normaal’ voedingspatroon. “Ik eet altijd heel vroeg op de avond, ik doe aan intermittent fasting”, zegt de actrice in de video. “Ik eet meestal iets rond 12 uur ’s middags en in de ochtend neem ik dan iets dat ervoor zorgt dat mijn bloeddruk niet op tilt slaat. Dus meestal drink ik dan koffie. En als lunch heb ik het liefst soep. Op de meeste dagen neem ik bone broth-bouillon.”

En dan ’s avonds op de bank ploffen met een flink bord pasta, zou je denken. Nou, niet volgens het strenge regime van Gwyneth. “Ik probeer ook elke dag een uur te bewegen. Dus ik ga wandelen of ik doe aan pilates. Daarna doe ik aan dry-brushing en ga ik een half uur in de sauna. En als het dan avond is, dan probeer ik volgens het Paleo-dieet te eten. Dus dan eet ik heel veel groenten.”

Kritiek

Echt populair maakt Gwyneth zich met deze uitspraken niet, want op internet regent het negatieve reacties van mensen die de video onverantwoord vinden. Sommige fans beschuldigen de actrice er zelfs van bij te dragen aan het verheerlijken van eetstoornissen. “Bone broth-boullion is geen maaltijd”, schrijft iemand verontwaardigd in de comments. “Is het hip om je uit te hongeren?”, vraagt iemand anders zich sarcastisch af.

Nu vindt het internet overal altijd wel wat van, maar hoe denkt een voedingsexpert eigenlijk over de eetgewoontes van Gwyneth? Volgens voedingsdeskundige Lauren Windas kunnen kwetsbare groepen mensen – zoals mensen die vatbaar zijn voor het ontwikkelen van eetstoornissen of mensen die worstelen met problemen met het lichaamsbeeld – negatief worden beïnvloed door video’s zoals die van Gwyneth. “Verwijzingen naar vasten in de ochtend gevolgd door een caloriearme bottenbouillon voor de lunch kunnen voor hen een trigger zijn”, aldus Lauren.

Psychotherapeut Kerrie Jones, die benadrukt dat de dagelijkse voedingsinname van Gwyneth zo’n 1000 calorieën lager is dan geadviseerd voor de gemiddelde volwassen vrouw, valt haar bij. “Opmerkingen zoals die van Paltrow onderschrijven een alomtegenwoordige dieetcultuur die velen ertoe aanzet om deel te nemen aan en te lijden onder een ongeordende relatie met voedsel, hun lichaam en lichaamsbeweging.”

Eetstoornissen

Om eerlijk te zijn: het is natuurlijk niet zo gek dat dergelijke video’s problematisch worden gevonden voor de kwetsbaardere groepen in de samenleving – zeker wanneer ze afkomstig zijn van iemand met een groot bereik, zoals Gwyneth. Want zeg nou zelf: wanneer jouw grote voorbeeld de hele dag teert op een bouillon en een wortel, dan ga je je toch afvragen of je jouw voedingspatroon niet eens moet aanpassen. En juist dat kan eetstoornissen als anorexia voeden. Ongetwijfeld niet Gwyneths bedoeling, maar een beetje ondoordacht vinden we het wel.

Bron: Marie Claire UK, Grazia | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws