Check: deze soft skills zouden op je cv moeten staan

Staat genoteerd!

Wanneer we ons cv opstellen, schrijven we vaak met name enthousiast over alle werkervaring en studies de we achter de rug hebben. En hoewel soft skills vaak over het hoofd worden gezien, is er juist enorm veel vraag naar deze vaardigheden. Staan ze nog niet op jouw cv? Take notes!

Prestaties

Bij het schrijven van een cv draait het eigenlijk allemaal om één ding: jezelf verkopen. Niet zo gek dus dat je bij het opstellen meteen denkt aan dat moeilijke certificaat dat je hebt gehaald (bravo), je loopbaan bij die succesvolle werkgever (waar je eindelijk vanaf bent) of promoties die je hebt gemaakt. En natuurlijk, deze prestaties dragen succes uit en verdienen daarom een mooi plekje op je cv. Maar vaak worden andere vaardigheden – zoals soft skills – vergeten, simpelweg omdat wordt gedacht dat deze er niet toe doen wanneer je jezelf wilt verkopen – en dat terwijl dit een werkgever juist kan overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Vaardigheden

Mocht je nog niet op de hoogte zijn van het verschil tussen hard skills en soft skillshard skills zijn leerbare vaardigheden die je gemakkelijk kunt meten, zoals een taal die je beheerst. Soft skills daarentegen gaan meer over de manier waarop jij bent als mens. En hoewel dat wellicht een beetje zweverig klinkt, is het eigenlijk heel duidelijk: het zijn eigenlijk gewoon persoonlijke eigenschappen die jou kunnen helpen het beste uit je carrière te halen. Nog steeds no clue wat er op jouw cv moet komen te staan? We helpen je aan de hand van vier voorbeelden.

Creativiteit

Als er één ding is waar de meeste bedrijven helemaal wild van worden, dan is het wel creativiteit. Organisaties willen niets anders dan groeien en beter worden, en het laatste waar ze op zitten te wachten is een werknemer die niet out of the box durft te denken. Kun jij dat wel? Dan is dit dé soft skill die jouw cv gaat sieren.

Samenwerking

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, kunnen we bij bijna elke baan niet om samenwerking heen. Hoe je het ook wendt of keert, je hebt te maken met collega’s, klanten of andere stakeholders. Een beetje samenwerking-skills zijn dus niet verkeerd, zeker niet als je het werkgevers vraagt. Ben jij eerder een teamplayer dan een einzelgänger als het op werk aankomt? Dan hoort deze skill zeker thuis op je cv.

Emotionele intelligentie

Natuurlijk, het is knap als je een hele rij studies en cursussen op je naam hebt staan. Maar geloof ons, werkgevers zijn ook suckers voor emotionele intelligentie. Volgens LinkedIn is dit zelfs de meest gevraagde vaardigheid van dit jaar. Emotionele intelligentie onderstreept het belang van hoe we omgaan met onze collega’s – en wat is een bedrijf zonder goede werksfeer?

Aanpassingvermogen

In het bedrijfsleven is niets meer zeker dan dat er verandering plaatsvindt. Hoe groot of hoe klein ook: verandering is iets waar wij mensen van nature niet echt op zitten te wachten. Ben jij juist wél iemand die dat aanpassingsvermogen hebt, dan weet je wat je te doen staat!

Bron: Stylist | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws