Financiering rondkrijgen voor je bedrijf: zo pak je dat aan

"Wees niet te bescheiden, want daar ga je de wereld niet mee veroveren", aldus entrepreneur Janneke Niessen.

Client consulting with a agent

Je kunt nóg zo'n goed idee hebben en het gat in de markt gevonden hebben, maar vaak is het best lastig om je bedrijf van de grond te krijgen zonder financiering. Maar hoe kun je de funding dan voor elkaar krijgen?

Ze is de founding partner bij CapitalT, zette twee internationale technologiebedrijven op (en verkocht ze weer) en ze zit in het bestuur van verschillende organisaties. Janneke Niessen doet het allemaal. Als serial entrepreneur weet ze dan ook veel over financiering en hoe je funding rond krijgt voor je bedrijf. Tijdens The Self-Made Summit gaf ze hier een talk over, maar tijdens dit ondernemersevent sprak ze er ook over met Marie Claire.

Weet wat je wilt

Hoe je om financiering moet vragen is een belangrijke vraag, maar het is minstens zo belangrijk om bepaalde zaken voor jezelf en je bedrijf op een rijtje te hebben voor je dat doet. "Je moet heel goed weten wat bij jouw bedrijf en jouw persoonlijkheid past", deelt de ondernemer. "Er zijn veel vormen van financiering en iedere vorm komt met eigen verwachtingen, eisen en verplichtingen. Er is geen one size fits all. Je moet dus weten welk type financiering bij jouw bedrijf past en op welk niveau jouw bedrijf daarvoor moet zijn. Bij een angel investering, waarbij een individu in jou investeert, heb je eigenlijk alleen een idee nodig. Deze type investeerder investeert dan in jouw idee. Als je financiering bij een bank wilt rondkrijgen, moet je veel verder zijn dan een idee. Het begint dus bij: wat wil jij?"

Wees zelfverzekerd

Met name vrouwen dealen nog weleens met een imposter syndrome. Dit onzekere gevoel kan ook de kop opsteken wanneer zij financiering voor een bedrijf rond willen krijgen. Aan hen wil Janneke het advies geven om niet te onzeker te worden. "Er mag soms wel wat meer 'Fake it until you make it' bij komen", lacht ze. "Veel vrouwen mogen zelfverzekerder zijn. Focus niet te veel op wat er nog niet goed gaat, want bij iedereen gaat er weleens iets niet goed. Je hoeft niet te bescheiden te zijn, want daar ga je de wereld niet mee veroveren."

Janneke tijdens haar talk tijdens the Self-Made Summit. Beeld: Carline van Kuijk Fotografie.

Wees op de hoogte van de vooroordelen

Zelfverzekerd zijn is heel belangrijk voor vrouwen. Zeker als je je bedenkt dat het voor vrouwen – helaas ook in 2023 – nog altijd moeilijker is om financiering op te halen dan voor mannen. Dit omdat er nog altijd veel vooroordelen over vrouwelijke ondernemers zijn. Janneke raadt aan om je hier goed op voor te bereiden. "Ik denk dat het heel goed is om te weten wat die vooroordelen zijn, zodat je daarop kunt anticiperen. Je hebt nu eenmaal te dealen met de wereld zoals die is. Er worden wel veel dingen gedaan om daar verbetering in te krijgen, maar dat gaat gewoon nog heel lang duren en in de tussentijd wil jij wel je bedrijf van de grond krijgen." Zorg dus dat je research doet naar in welk systeem jij terecht kunt komen. En doemdenken is ook een no-go, aldus Janneke. "Denk niet, het lukt toch niet. Vraag jezelf af: hoe lukt het wel? Dat is precies wat ondernemers iedere dag doen. Ze krijgen met tegenslagen en obstakels te maken en dealen daarmee."

Houd het grotere doel voor ogen

Janneke hoopt heel erg dat er meer vrouwelijke ondernemers zullen komen. Natuurlijk omdat deze gelijkheid belangrijk is, maar ook omdat het diversere problemen zal oplossen. "Ondernemers lossen vaak een probleem op wat zij zelf hebben", licht ze toe. "Als iemand productiviteitsproblemen heeft in de corporate wereld, dan zal diegene een bedrijf starten die dat oplost. Maar als jij opgroeit zonder schoon drinkwater, dan start jij waarschijnlijk een heel ander bedrijf. Als we onder ondernemers meer diversiteit hebben, zullen we ook meer diversiteit hebben in welke problemen er worden opgelost."

Blijf voor je droom vechten

Het kan dat je een 'nee' te horen krijgt wanneer je financiering hoopt binnen te halen. En laat je daar dan niet door uit het veld slaan. "Ga door tot je die ja hebt", adviseert Janneke. "Die ja heb je gewoon nodig voor je bedrijf. Je hoort weleens van mensen dat ze de financiering binnen twee weken rond kregen, maar voor de meeste mensen duur het veel langer. Onthoud wat je droom is en ga ervoor tot je die ja hebt."

Beeld: iStock

Carriere
  • Female client consulting with a agent in the office