Seksuoloog Elise van Alderen: ‘Er is sprake van een eeuwenlange clitorisverwaarlozing’

"In onze samenleving wordt vrouwen nog altijd aangeleerd dat ze het object zijn, maar ze zouden het subject van hun eigen seksualiteit moeten zijn."

Als seksuoloog heeft ze het tot haar missie gemaakt om vrouwen te helpen zich te bevrijden van beperkingen die hen op seksueel gebied worden opgelegd. Vrouwen verdienen het immers óók om te genieten van seks, zo stelt Elise van Alderen. Dat pleitte ze al lange tijd in haar praktijk, maar nu ook in haar boek Wellust. Marie Claire sprak haar hierover.

Verkeerde representatie

We zijn aardig op weg in onze strijd voor meer gelijkheid voor vrouwen. Maar die gelijkheid willen we niet alleen op de werkvloer en in vertegenwoordiging in de media ervaren, maar ook in de slaapkamer. Het gebeurt nog te vaak dat vrouwen niet genieten van seks en daar wil seksuoloog Elise van Alderen verandering in brengen. “Tijdens mijn jarenlange ervaring als seksuoloog heb ik veel vrouwen behandeld en wat mij triggerde was dat de meest gehoorde klacht onder hen was dat ze geen of weinig zin hadden in seks”, vertelt Van Alderen. Naar doorvraag bleek echter dat deze vrouwen vaak wél regelmatig seks hadden, niet zelden zelfs zo’n twee tot drie keer in de week. “Ik dacht toen: hoe kan dat? En toen gaven deze vrouwen aan dat ze het vaak niet voor zichzelf maar voor hun sekspartner deden, omdat ze bang waren dat hij anders vreemd zou gaan of dat hij de relatie dan zou verbreken.”

De druppel was voor Van Alderen toen een van haar kinderen thuiskwam met een lespakket over seksualiteit. Daarin werd aan het lichaam van meisjes geen aandacht besteed. Niets over de vulva, niets over de clitoris. De meiden in het lesmateriaal werden passief en afhankelijk neergezet. “Ik ben daar toen dieper ingedoken en er meer over gaan lezen. Ik kwam toen tot de conclusie dat vrouwen vanaf hun geboorte al worden weggehaald bij hun eigen lichaam en hun eigen seksualiteit, en de problemen die daaruit resulteren zag ik vervolgens terug op mijn spreekuur bij volwassen vrouwen.”

Heteroseksuele relaties

In haar praktijk stuit Van Alderen met name op vrouwen met een mannelijke sekspartner die problemen aankaarten. “Daar ligt ook het grote probleem, dat er voornamelijk aandacht is voor mannelijk seksueel genot en vrouwen krijgen te horen dat ze dat moeten faciliteren”, maar, zo voegt ze eraan toe, in haar praktijk heeft ze ook weleens te maken met vrouwen die seks hebben met vrouwen die tegen hetzelfde probleem aanlopen. “Ook die vrouwen hebben niet geleerd hoe ze van hun eigen lichaam kunnen genieten en hebben hun eigen seksualiteit nog niet kunnen ontdekken.”

Van Alderen hoopt dat veel vrouwen haar boek Wellust, dat eerder deze maand uitkwam, zullen lezen. Daarin vertelt de auteur hoe vrouwen die momenteel maar weinig genieten van seks kunnen leren hoe ze daar zelf verandering in brengen. “Mijn primaire doelgroep zijn vrouwen, maar ik ben ervan overtuigd dat ook mannen er veel aan hebben om mijn boek te lezen. Neem nu de clitoris. Die is al 25 jaar bekend, maar staat nog niet in elk biologieboek. Er zijn blijkbaar krachten in de samenleving die dat tegenhouden, waardoor er sprake is van een eeuwenlange clitorisverwaarlozing. De clitoris is net zo belangrijk als de penis, maar ze staan nu niet naast elkaar, de clitoris staat daar ver onder. Ik denk dat die twee prima naast elkaar kunnen staan en dat dat ook de bedoeling is. Daarom is het zo belangrijk dat daar nu aandacht voor komt. Ik denk dat het daarom voor veel mannen verhelderend is om mijn boek te lezen. Ze kunnen dan lezen hoe het ervoor staat en mannen kunnen zich dan afvragen wat zij kunnen doen om dat seksueel genot gelijkwaardig te maken.”

Beperkingen die vrouwen worden opgelegd

Over dingen als de orgasmekloof heb je de afgelopen tijd vast weleens gelezen. Langzaamaan komt er steeds meer aandacht voor vrouwelijk genot, maar we zijn er nog niet. “Ik durf te zeggen dat de vrouwen die bij mij in de praktijk komen en aanlopen tegen problemen op seksueel gebied, slechts het topje van de ijsberg zijn. Veel vrouwen durven de stap niet te zetten naar de seksuoloog. Ja, er is wel aandacht voor. HEMA verkoopt tegenwoordig seksspeeltjes en vrouwen mogen zich naakt presenteren in Playboy, maar dat zijn nog geen tekenen van seksuele vrijheid. Voor mij is seksuele vrijheid dat je kunt genieten van je eigen lichaam en dat je vrij bent in je eigen lichaam. In onze samenleving wordt vrouwen nog altijd aangeleerd dat ze het object zijn, maar ze zouden het subject van hun eigen seksualiteit moeten zijn.”

De maatschappij heeft nog altijd een heel ander beeld van wat fijne seks is, een beeld dat vaak niet matcht met het vrouwelijk genot. “Seks is ‘gelukt’ als hij klaarkomt, seks is gelukt als je ‘penis in vagina’-seks hebt gehad. Daar is het vooral op gericht, en niet op wat jij als vrouw lekker vindt. Vrouwen weten ook niet altijd wat ze lekker vinden en ook niet hoe ze hun verlangens moeten vervullen, omdat het ze niet wordt geleerd.”

Meer verbinding met je seksualiteit

En hoewel we als vrouw vaak niet leren hoe we kunnen genieten van seks en ons eigen lichaam, is het nooit te laat. “Het begint bij je eigen lijf leren kennen, leren wat je lekker vindt”, deelt Van Alderen. Ook is het belangrijk dat je dan je wensen durft te uiten tegenover je sekspartner. “En ook daarin worden vrouwen nog erg belemmerd. Er is een dubbele moraal met het sletstigma. Precies dezelfde seks tussen een man en vrouw, maakt de man meer waard en de vrouw minder. Reputatieschade ligt voor vrouwen dus nog altijd op de loer op het gebied van seks. Een vrouw kan zich daardoor sletterig of ordinair voelen als ze uitkomt voor haar seksuele verlangens, iets wat haar verkeerd is aangeleerd.”

De seksuoloog wil vrouwen meegeven dat ze in contact moeten komen met zichzelf en dat ze vrij worden in hun seksuele opwinding. “Seksuele opwinding is de absolute voorwaarde om van seks te kunnen genieten. Het is de toegangspoort naar je seksuele genot en dat is wat eigenlijk vaak ontbreekt bij een vrouw als zij iets seksueels doet. Ook is het belangrijk dat vrouwen zichzelf niet als minderwaardig zien als het op seks aankomt. Van die indoctrinaties moeten we afkomen. Vrouwen mogen zichzelf zien als seksuele wezens en weten dat zij net zoveel recht hebben op seksueel genot als wie dan ook.”

Beeld: Fjodor Buis 

Laatste nieuws