Maak je kledingkast spring ready met deze 4 tips

Bye, bye pluizige truien en hallo, snoezige lentejurkjes!

Finding that perfect outfit

Een nieuw seizoen vraagt om een schone lei – letterlijk. Want als je dan toch met die voorjaarsschoonmaak bezig bent, kun je net zo goed je kledingkast ook eens goed onder handen nemen. Bovendien vragen de komende zonnestraaltjes en fluitende vogeltjes om een rigoureuze aanpassing in je wardrobe. Met deze vijf tips is je kledingkast net als jij helemaal ready for spring.

1. Bepaal je stijl

Als je je kast opnieuw gaat inrichten, wil je natuurlijk dat deze jouw kledingstijl helemaal weerspiegelt. Misschien is dat nu al het geval, maar de kans zit er dik in dat er nog flink wat items in je kast liggen die eigenlijk niet passen bij de stijl die je nu draagt – of je mist juist kledingstukken die passen bij je huidige stijl. Goed dus om eens de balans op te maken. Maak bijvoorbeeld een moodboard met kledingstukken die overeenkomen met de stijl die je voor jezelf wilt creëren. Dit maakt het een stuk makkelijker om je kast opnieuw in te richten.

2. Bepaal je 'go-to items'

Hoewel we onze kast vol hebben met de meest uiteenlopende, soms impulsieve aankopen, zijn er altijd items die we dragen tot ze he-le-maal aan hun eind zijn. Als je je garderobe wilt organiseren, is het belangrijk om de kledingstukken die je vaak draagt, eens bij elkaar te leggen. Wat valt er dan op? Zijn er bepaalde kleuren, prints, silhouetten of stijlen die veel terugkomen? Dan weet je dat dit je 'go-to items' zijn. Zo kun je gemakkelijk zien hoe jouw stijl eruitziet en weet je precies welke items niet meer thuishoren in je kast, en welke juist wél een mooi plekje verdienen aan je kledingrek.

3. Verdeel je kleding

Als je je kledingkast opruimt, verdeel je je kleding normaal gesproken waarschijnlijk in twee stapels: 'bewaren' en 'weggooien'. Tijd om die gewoonte te veranderen in het maken van vier stapels: 'bewaren', 'doneren', 'verkopen' en 'misschien'. De items die je zelden hebt gedragen kun je eventueel nog verkopen, en bij andere stukken kun je ervoor kiezen om ze te doneren. Een stuk beter voor het milieu, én je maakt er een ander blij mee. De stapel 'bewaren' spreekt voor zich, en over de stapel kleding waar je over twijfelt kun je nog eens twee keer nadenken. Want ga je dat iets te felroze jurkje écht nog een keer aandoen, of weet je stiekem al dat-ie met prijskaartje en al achter in de kast blijft liggen?

4. Gooi overtollig denim weg

Als je meer dan tien spijkerbroeken in de kast hebt liggen, kun je je afvragen of dat nu echt nodig is. Want een goede jeans is een must, maar te veel kan er juist voor zorgen dat je van ellende niet meer weet welke je vandaag aan moet trekken. Onze tip: beperk het aantal tot zes spijkerbroeken met drie verschillende wassingen en drie verschillende modellen. Zo heb je altijd een jeans die bij de rest van je outfit past, maar ligt er niet een overload aan broeken in je kast die je tóch niet draagt.

Bron: In Style | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Shot of a woman getting dressed in a long walk in closet full of mirrors