Sollicitatiegesprek? Let op deze 5 red flags

Thanks us later!

Businesswoman and businessman HR manager interviewing woman

Een sollicitatiegesprek kan heel spannend zijn, zeker wanneer je een baan echt graag wil of zelfs nodig hebt. Maar hoewel jij natuurlijk je best doet om een goede indruk achter te laten, is het ook belangrijk om te kijken naar de andere kant van de tafel. Want jij kan dan wel de perfecte kandidaat zijn voor de job, maar is deze werkgever ook geschikt voor jou? We geven je vijf red flags om op te letten tijdens je sollicitatiegesprek.

1. De werkgever verkoopt je de kans niet

Als de werkgever overduidelijk niet zijn best doet om jou de baan aan te prijzen, dan is het verstandig om toch twee keer na te denken voordat je 'm aanneemt. Want als de werkgever al niet vol passie over zijn werk kan vertellen, waarom zou jij dan moeite doen om jezelf te verkopen? Komt de manager aan de andere kant van de tafel oprecht gepassioneerd over, dan voel je waarschijnlijk zelf al wel aan dat deze baan het wellicht kan zijn voor jou. Maar krijg je de indruk dat je potentiële werkgever een vrij hoog why would I care-gehalte heeft, dan kun je het gesprek beter netjes afronden.

2. Het gesprek is slecht georganiseerd

Hoe en waar het gesprek plaatsvindt, kan meteen al heel veel zeggen over hoe het bedrijf waar je solliciteert in elkaar steekt. Als het goed ben jij niet de enige die zijn beste beentje voor zet om een goede indruk achter te laten. Het bedrijf zou de sollicitatie ook als een kans moeten zien om haar professionaliteit en kwaliteit te laten zien. Is dat duidelijk niet het geval, en wordt het gesprek bijvoorbeeld meerdere keren op het laatste moment verplaatst, of is de werkgever veel later dan afgesproken, dan moet je toch eens bij jezelf nagaan of dit een organisatie is waar jij je carrière wilt voortzetten.

3. Er worden veel persoonlijke vragen gesteld

Het is niet meer dan logisch dat je tijdens een sollicitatiegesprek wat persoonlijke vragen moet beantwoorden – we kennen allemaal de kwellende 'kun je eens wat over jezelf vertellen'-vraag. De werkgever wil tenslotte weten wat voor persoon hij voor zich heeft. Toch is het belangrijk om erop te letten dat de sollicitatiegesprekleider daar niet in doorslaat. Het gebeurt maar al te vaak dat een werkgever begint over iets te persoonlijke onderwerpen – van alcoholgewoonten tot bevallingen. Komt het zover, weet dan dat je absoluut niet verplicht bent om over dergelijke topics te vertellen. Zie dit als een grote rode vlag wanneer je solliciteert en voel je niet schuldig als je een baan afwijst om die reden.

4. De sollicitatieprocedure duurt lang

Duurt de sollicitatieprocedure veel langer dan normaal gesproken? Ook dan moet je jezelf wellicht eens goed achter de oren krabben. Want als een bedrijf jou als werknemer wil, rollen ze de rode loper uit en halen ze alles uit de kast om jou voor zich te winnen. Duurt het dagen, zo niet weken voordat je eens een reactie krijgt? Vraag je dan af of jij deze baan wel wil.

5. Je wordt onder druk gezet

Natuurlijk is het fijn wanneer je potentiële nieuwe werkgever enthousiast over je is en je de baan graag wil aanbieden. Maar wanneer het bedrijf je onder druk zet om de functie zo snel mogelijk te accepteren, dan is het opletten geblazen. Als de werkgever je niet de tijd geeft om na te denken over het aanbod, kan het zijn dat hij hoopt dat je bepaalde details over het hoofd ziet bij het accepteren van je nieuwe baan – en je wil natuurlijk niet voor verrassingen te komen staan. Gun jezelf dus de tijd om na te denken over het aanbod en reageer pas wanneer je zeker van je zaak bent.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Carriere
  • Businesswoman and businessman HR manager interviewing woman. Candidate female sitting her back to camera, focus on her, close up rear view, interviewers on background. Human resources, hiring concept