Iedereen die op zoek gaat naar make-upinspiratie op YouTube en social media is vast al bekend met Vera Camilla. Maar naast het bespreken van beauty tips & tricks, is ze ook het boegbeeld geworden van body positivity en mental health. Onderwerpen die ze regelmatig bespreekt op social media en in haar podcast 'Wie dit luistert is gek'. Marie Claire sprak haar op The Self-Made Summit, waar ze een talk gaf over (innerlijke) schoonheid, mentale gezondheid, body positivity en zelfacceptatie.
Body positivity
Vera Camilla wordt op jonge leeftijd getroffen door een angststoornis, een burn-out en een depressie. Een moeilijke periode in een paar jaar tijd. In deze periode leert ze hoe belangrijk het is om jezelf te accepteren en van jezelf te houden. En onderwerpen als body positivity en body confidence spelen nog steeds een belangrijke rol in haar leven.
Vera: "Ik merk dat er nog steeds niet genoeg diverse beelden online staan. En er nog steeds heel veel vrouwen zijn die worstelen met een negatief lichaamsbeeld. En ik denk dat het heel mooi is om daar meer diversiteit in te zien en te creëren voor zover dat kan." Ook voor jongere vrouwen is dit een goede ontwikkeling. "Mij had het echt geholpen als ik het vroeger al gezien had, dat had veel problemen kunnen voorkomen", geeft ze toe.
Laagdrempelig praten
Tijdens het opnemen van make-up tutorials begon Vera langzaam met het praten over mentale gezondheid. Hier kreeg ze toen veel respons op, zelfs over kleine dingen. "Ik leerde dat ik niet de enige was die deze problemen had", legt ze uit. "Ik besloot om voorzichtig te proberen om het gesprek daarover te beginnen. In eerste instantie in combinatie met make-up; dus kletsen over gezondheid en make-up leek een gouden combinatie te zijn. En dat maakte het voor mij laagdrempelig en voor diegene die keek."
'Je bent nooit de enige'
Iedereen die ook meer wil praten over body positivity en mental health, moedigt Vera aan om het gesprek zelf op gang te brengen. "Wanneer alleen jij weet van je mentale problemen, dan kan het heel groots aanvoelen. Maar je bent nooit de enige. Nooit. Dus je kunt heel subtiel met een vriendin of familielid erover hebben, en kijken hoe iemand in zo’n gesprek reageert."
Naast dat je zelf je hart kunt luchten bij iemand waarbij je je op je gemak voelt, werkt het ook als een wisselwerking. "Een ander voelt de mogelijkheid om te zeggen ‘dit herken ik’, waardoor je je ook meer gesteund kunt voelen. Het is altijd spannend, dus doe het bij iemand waar je je veilig bij voelt."
Beeld: NL Beeld / Brunopress