Waarom de ‘Pay it forward’-mentaliteit zo belangrijk is voor je carrière

Ondernemer Dorit Roest legt uit waarom het zo belangrijk is, en wat de do's en don'ts zijn op netwerk-gebied.

We willen allemaal een succesvolle carrière of zelfs onderneming, maar om dat te bereiken kunnen we vaak wel wat hulp van anderen gebruiken. Ondernemer Dorit Roest pleit ervoor dat we het Pay it forward-principe gaan omarmen, want daarmee kun je pas écht stappen zetten.

Pay it forward-mentaliteit

Als ondernemer houdt Dorit Roest zich niet alleen bezig met het opzetten van bedrijven. Ze spreekt ook regelmatig op events – onlangs gaf ze nog inspirerende netwerk-workshops tijdens de Self-Made Summit – en als start-up adviseur helpt ze ook graag andere (beginnende) ondernemers op weg. Dorit knows business. Niet alleen deed ze kennis op in Nederland, maar ook in Amerika. In het befaamde Silicon Valley, en daar mat ze zichzelf de Pay it forward-mentaliteit aan.

“Het fenomeen van paying it forward kwam ik daar tegen. Iedereen stond ervoor open om een koffietje met me te doen, om mij te introduceren aan iemand, om de tijd te nemen om mij te leren wat zij hebben geleerd. In Nederland zijn we juist erg gefocust op dienst-wederdienst. Jij helpt mij en ik help jou. In Silicon Valley deden ze dus veel meer aan paying if forward: jij helpt mij, en op een ander moment, en misschien zelfs met een heel ander persoon, deel ik die gunst. Daar vertrouwde men erop dat de gunst werd doorgegeven.”

Dorit tijdens haar workshop op The Self-Made Summit. Beeld: Kirsten van Santen.

Er wordt nog weleens gesproken van een krabbenmandeffect onder vrouwen. Vrouwen zouden elkaar onderling onderuithalen op de werkvloer. Werkt een Pay it forward-idee dan wel? Dorit vermoedt van wel. “Ik geloof überhaupt niet dat er ooit een krabbenmandeffect is geweest”, stelt ze. “Ik denk dat dat de grootste misvatting is die uit films en series naar voren is gekomen.” Uit eigen ervaring merkte de ondernemer dat vrouwen juist enorm empathisch zijn. Als een persoon succes boekte, werd dat gezien als een gezamenlijk succes. “Ik denk dat vrouwen altijd al heel open hebben gestaan om elkaar te helpen, maar dat we nu meer platforms vinden waar we elkaar op een efficiënte manier kunnen helpen. En ook door events als The Self-Made Summit kun je gelijkgestemde vrouwelijke self-made ondernemers ontmoeten en zien hoe sterk de wil er is om elkaar te helpen.”

Hulp durven vragen

Het Pay if forward-principe omarmen is natuurlijk een ding, want hoe ga je die hulp vragen? Met onze Nederlandse mindset van iets terug willen doen, kan dat best lastig worden. “Het is echt een mindset shift”, benadrukt Dorit. De ondernemer vermoedt dat vrouwen van nature wat meer geneigd zijn om te geven dan om te nemen.  “Je moet ervoor openstaan om de hulp die jij ontvangt door te geven aan en ander, en je moet erop vertrouwen dat iemand anders dat ook doen. Ook moeten we het gangbaar maken om hulp te vragen. We moeten daar heel specifiek in zijn: dit is waar je me mee kunt helpen.”

Een grote valkuil blijft dat mensen die hulp niet zo goed durven te vragen. Aan hen deelt Dorit graag een belangrijke tip: “We hebben het gevoel dat we altijd iets terug moeten doen als we om hulp vragen, maar bedenk je ook dat hulp niet altijd gratis hoeft te zijn. Personen uit je netwerk zijn ondernemer, ze hebben het allemaal druk – al moet dat je er ook niet van weerhouden om erom te vragen. Je kunt dan een heel open en eerlijk gesprek hebben over dat de hulp wel in balans moet blijven.”

Een netwerk hebben

Om makkelijk om hulp te vragen, is het fijn om een netwerk te hebben. Zeker voor startende ondernemers is het belangrijk om een netwerk te hebben. “Ik denk dat het voor startende ondernemers belangrijk is om rolmodellen te hebben, en die zitten dan vaak in een netwerk. Het is goed om in je netwerk mensen te hebben met wie jij je kunt identificeren, bij wie je het gevoel hebt: als zij, hij of hen het kan, dan kan ik het ook.”

Er zijn volgens Dorit verschillende praktische stappen te zetten om aan je netwerk te bouwen. “Je kunt je aansluiten bij een coworking space, je kunt bepaalde sociale kanalen volgen die je inspireren, maar stap 1 is honderd procent jezelf zijn. Durf jezelf te zijn en durf je kwetsbaar op te stellen, dat is eigenlijk de enige manier om een connectie met iemand aan te gaan. Door te zeggen: ‘Dit is wat ik wil bereiken, maar over deze drempels moet ik nog heen stappen, heb jij dat ook ervaren?’ Daar bouw je echt een band mee op, waardoor het ook makkelijker wordt om om hulp te vragen, of om het te geven.”

De meest concrete stap zou zijn om Dorit uit te nodigen om het Pay it Forward principe ‘live’ uit te leggen tijdens een netwerksprint die ze faciliteert. Liever wat laagdrempeliger contact? Dorit geeft aan dat ondernemers haar altijd mogen benaderen voor advies over hoe ze hun bedrijf succesvol van start-up naar scale-up kunnen brengen. “Ik vind het fijn om die persoon te zijn die de belangen van oprichters behartigt, praktische tips geeft en aanmoedigt. Ik heb dit punt bereikt dankzij vrouwen die hetzelfde voor mij hebben gedaan, en nu geef ik het graag weer door!”

Beeld: KOBU Agency (Unsplash) 

Laatste nieuws