Waarom veel relaties rond je dertigste stuk lijken te lopen

Je bent gelukkig met je partner, maar nu jullie dichterbij de dertig komen, lijkt het wel alsof alle relaties om je heen stranden. Hoe kan dat?

Je bent al een paar jaar gelukkig met je partner, maar nu jullie dichterbij de dertig komen, lijkt het wel alsof alle relaties om je heen als dominostenen omvallen. Het ene stel gaat uit elkaar, het andere gaat in therapie en sommigen blazen zelfs hun huwelijk af. Maar waarom juist nu?

Verschillende carrières

Een relatiebreuk kan om allerlei redenen gebeuren. Toch zijn bepaalde oorzaken waarschijnlijker dan andere wanneer je bijna dertig bent. V

De kans is bijvoorbeeld groot dat jij en je partner niet op dezelfde carrièregolf zitten. Het kan zijn dat je je partner gesteund hebt, zodat die zich eerst op diens carrière kon focussen. Of misschien vind je in je eigen werk geen plezier, maar weet je ook niet wat je wél zou willen doen. Geen probleem, herontdek wat je wil, maar elkaar niet steunen op carrièregebied kan een effect op je relatie hebben.

Settling down

Ging je in je twintiger jaren nog geregeld uit, denk je nu steeds meer na over een serieuzere toekomst. Vrienden om je heen kopen huizen, gaan trouwen of beginnen met het stichten van een gezin. En hierover nadenken en praten met je partner, kan een oorzaak voor een breuk zijn. Want: 'is dit nou alles?' En willen jullie wel dezelfde dingen in de toekomst?

Je bent de relatie ontgroeit

Naarmate je volwassener wordt, kan de persoon van wie je dacht te houden veranderen. Het is logisch dat je jezelf blijft ontwikkelen en je het beste bij elkaar naar boven wilt halen. Maar als jullie elkaar niet meer steunen en bewonderen in hetgeen dat de ander doet en ook steeds minder met elkaar praten, dan is het tijd om na te denken of jullie nog wel een toekomst samen hebben. Wat wil je wel en niet in een partner?

Bron: Archief Marie Claire (tekst Maaike Oude Geerdink) | Beeld: Friends