Haal het mediterrane gevoel naar je tuin 

Het resultaat: een tuin die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een ontspannen en rustgevende sfeer uitstraalt.

De mediterrane tuinstijl is geïnspireerd op de prachtige landschappen en architectuur van de Middellandse Zee en combineert elementen uit verschillende landen zoals Griekenland, Italië, Spanje en Marokko. Het resultaat is een tuin die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een ontspannen en rustgevende sfeer uitstraalt. We geven je in dit artikel graag een aantal tips, lees je mee? 

Kies de juiste planten

De mediterrane stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van planten die van nature voorkomen in het Middellandse Zeegebied. Denk aan olijfbomen, lavendel, rozemarijn, salie en tijm. Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ruiken ook heerlijk en trekken vlinders en bijen aan. Wel is het van belang om er goed voor te zorgen natuurlijk. 

Maak gebruik van terracotta

Terracotta is een van de meest kenmerkende materialen van de mediterrane stijl. Gebruik terracotta potten en vazen om je planten in te zetten en leg eventueel terracotta tegels als paden in je tuin. Terracotta heeft een warme uitstraling en past perfect bij de aardse kleuren van de mediterrane stijl. 

Creëer zitjes

Een mediterrane tuin is bedoeld om te ontspannen en tot rust te komen. Creëer daarom verschillende zitjes in je tuin met een buitenkleed eronder, waar je lekker kunt zitten en genieten van de omgeving. Kies voor zitjes met zachte kussens en plaats bijvoorbeeld een pergola of parasol om schaduw te creëren op warme en zonovergoten dagen. 

Gebruik mozaïek

Gebruik mozaïektegels als decoratie op muren, in fonteinen of als tafelblad voor een tuintafel. Mozaïektegels zijn er in vele kleuren en patronen en voegen een vleugje kleur en textuur toe aan je tuin. 

Kies voor een fontein of vijver

Een fontein of een kleine vijver kan een mediterrane tuin helemaal compleet maken. Het geluid van stromend water heeft een kalmerend effect en geeft je tuin een luxueuze en serene uitstraling. Kies voor een fontein of vijver die past bij de stijl van je tuin, bijvoorbeeld een klassieke fontein met een marmeren afwerking. Natuurlijk maak je dichtbij de fontein ook een leuk zitje, met tuinkleed, waar je heerlijk kunt genieten van de rust. Meet de ruimte waar je het kleed wilt plaatsen zorgvuldig op, om er zeker van te zijn dat je de juiste maat kiest.  

Verlichting is ook belangrijk

Om 's avonds ook nog te kunnen genieten van je mediterrane tuin, is verlichting essentieel. Kies voor zachte verlichting die niet te fel is, bijvoorbeeld lantaarns of sfeerverlichting. Plaats de verlichting op strategische plekken, zoals langs de paden en bij zitjes. Op deze manier kan niemand vallen omdat het zicht slecht is en kun je nog gezellig tot in de late uurtjes blijven borrelen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.