Wat je wilt weten over de Nederlandse Waarom-duur-doen-mentaliteit

"Je kunt op deze manier meer geld uitgeven aan wat belangrijk voor je is."

We hoeven niemand te vertellen dat het leven behoorlijk duur is geworden – dat voelen we allemaal in de portemonnee. Aan die hoge prijzen kunnen we echter niets doen. Daarom rest ons eigenlijk maar een vraag: Waarom zouden we duur doen?

Slim zuinig doen

Wil jij graag goede kwaliteit, maar hier niet de hoofdprijs voor betalen? Dan vertellen we je graag meer over de waarom-duur-doen-mentaliteit. Mensen die zich de waarom-duur-doen-mentaliteit hebben aangemeten zijn personen die oog hebben voor goede kwaliteit, maar die hier niet te veel voor willen betalen. Niet omdat ze het geld er niet voor hebben, maar omdat ze dat niet willen (bedenk je maar eens, het is best zonde om te veel te betalen voor iets). De personen die volgens deze mentaliteit leven, maken er soms een sport van om niet te veel te betalen. Een beetje zuinig zijn, dus.

Houd jij de knip een beetje op de portemonnee sinds de prijsstijgingen door het dak gingen? Dan ben je niet de enige. Sinds de huidige prijsstijgingen is maar liefst 91% van de Nederlanders op diens uitgavenpatroon gaan letten, zo blijkt uit het landelijke onderzoek van Simyo naar de Nederlandse waarom-duur-doen-mentaliteit. De prijsstijgingen die we het meest voelen? Dat blijken de dagelijkse boodschappen te zijn (91%), gas, water en licht (86%) en benzine (85%). Uitgaven die we behoorlijk vaak hebben. Des te meer reden om jezelf de waarom-duur-doen-mentaliteit aan te meten: waarom duur doen, als je slim kunt zijn?

Iemand die al heel lang volgens dit mantra leeft, is Renee Lamboo van PorteRenee. Voor haar houdt het in dat ze niet veel geld uitgeeft aan dingen die niet zo belangrijk voor haar zijn. “Ik hou van de mooie dingen in het leven en kies heel bewust voor waar ik wel en niet geld aan uitgeef”, vertelt ze. “Ik zal bijvoorbeeld nooit zeggen: stop met dure koffie kopen. Als je dat geweldig vindt en er gelukkig en blij van wordt en je kunt het betalen, dan zou ik dat vooral lekker doen. Maar boeit het je niet wat voor koffie je drinkt, dan zou je er wel op kunnen besparen om zo met het geld dat je overhoudt weer dingen te kunnen doen die wel belangrijk voor je zien.”

(Geen) gat in de hand

Sparen blijken we momenteel graag te doen. Uit het waarom-duur-doen-onderzoek blijkt dat 72% van de respondenten het belangrijk vinden om te sparen, 25% een beetje. Maar om te sparen moet je natuurlijk wat zuinig met je uitgaven omgaan. De een doet dit door een etentje een keer over te slaan en de ander doet het door een streaming-abonnement op te zeggen. Klinkt vervelend, maar we vinden het blijkbaar niet heel erg. 91% van de respondenten van het Simyo-onderzoek zegt zelfs in enige mate trotst te zijn op de manier waarop zij met geld omgaan.

Maar wie zuinig met geld om wil gaan, zal af en toe wel wat keuzes moeten maken. Veel mensen zouden als eerst op hun abonnementen besparen, precies iets wat Renee ook zou willen meegeven. “Wij zien bij PorteRenee dat mensen steeds meer abonnementen hebben”, begint ze. “Ze kosten meestal maar een paar euro per stuk, maar bij elkaar telt het flink op.” De budgetexpert raadt aan om je abonnementen eens op een rijtje te zetten. “Deel ze op in sowieso-houden, sowieso-opzeggen en is-onderhandelbaar. Zeg direct op wat onzin is en waar je amper gebruik van maakt, denk na over de abonnementen die onderhandelbaar zijn. Misschien kun je een goedkoper pakket kiezen, minder afnemen of overstappen. En geniet vooral van de abonnementen die je echt graag wilt houden!”

Opleveren

Duur doen, terwijl het goedkoper en slimmer kan. Yes please! Ook Renee is enthousiast. “Je kunt op deze manier meer geld uitgeven aan wat belangrijk voor je is, door te besparen op wat dat niet is”, benadrukt ze. “In mijn geval dus bijvoorbeeld mijn telefoonabonnement. Ik ga al jaren voor een Sim only abonnement met losse telefoon. Dat scheelt gewoon geld. Bewust met je geld omgaan, brengt niet alleen je financiën op orde maar brengt ook veel rust in je hoofd. Je weet hoe je ervoor staat en weet wat wel en niet kan. Dat neemt zoveel stress weg.”

Wie net als Renee wel oren heeft naar een Sim only abonnement, kan bij Simyo terecht. De telecomprovider staat bekend om diens goede service en biedt Prepaid, Sim Only en telefoonabonnementen aan. Simyo is de beste mobiele provider (Consumentenbond), maakt gebruik van het beste netwerk van Nederland (KPN), met de beste service (meest klantvriendelijke telecombedrijf van Nederland – MarketRespons). En dat voor een scherpe prijs. Daarmee omarmt het bedrijf ook de waarom-duur-doen-mentaliteit en bewijst het dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. En daar doet de provider overigens nog graag een schepje bovenop. De prijzen van een internetabonnement zijn namelijk onlangs verlaagd en het aanbod is verruimd! Ka-ching!

Bespaartips

Bij Simyo kun je altijd terecht voor een scherpe deal, en nu maakt de provider het nóg makkelijker om slim met je geld om te gaan door diens prijzen te verlagen. Wil jij naast je telefoonabonnement nog verder bezuinigen? Dan deelt Renee nog graag een aantal bespaartips:

Tip 1: “Vroeger gebeurde het me vaak dat ik lekker ging shoppen of uitgebreid uiteten ging en dat daardoor mijn vaste lasten niet meer afgeschreven konden worden. Heel irritant om dan een aanmaning te krijgen of een herinnering. Toen heb ik een extra rekening geopend (kost maar een paar euro per maand). Van de rekening die ik al had, liet ik al mijn vaste lasten afschrijven. Daarvan zegde ik ook de pinpas op, zodat ik er niet van kon shoppen bijvoorbeeld. Dat deed ik van de nieuwe rekening. Zo gebeurde het nooit meer dat ik te veel uitgaf, waardoor mijn huur of verzekeringen niet afgeschreven konden worden. En wist ik dus veel beter hoeveel ik nog te besteden had.”

Tip 2: “Reken eens uit hoeveel je echt per uur netto verdient aan je werk. Ik bedoel dan niet per se dat het nettobedrag dat op je salarisstrook staat, maar wat je er echt aan overhoudt. Dus haal ook alle kosten voor vervoer naar je werk, die je zelf betaalt, eraf en bijvoorbeeld de kosten voor kinder- of hondenopvang, of voor kleding die je voor je werk koopt. Wanneer je dat weet, kun je van alle aankopen die je wilt doen, berekenen hoe lang je ervoor moet werken. Zo ga je vanzelf je geld eerder uitgeven aan wat je het echt waard is en minder aan wat je dat eigenlijk niet waard vindt.”

Bron en beeld: Simyo | Openingsbeeld: Thirdman (pexels)

Laatste nieuws