Moet je tijdens een sollicitatie je side hustle benoemen?

Van af en toe een evenement organiseren tot kleding verkopen in je eigen webshop.

Van je eigen sieradenlabel tot je eigen fotografiebedrijf: tegenwoordig doen mensen er steeds vaker 'wat naast'.  En hoewel dit soort werk soms niets te maken hoeft te hebben met je day job, is het wel een lastige vraag of je het moet benoemen tijdens een sollicitatiegesprek.

Motivatie

Of jij side job moet benoemen tijdens een sollicitatiegesprek, hangt af van de baan waarop je solliciteert en van de doelen die jij voor ogen hebt. Wil jij naast je eventueel nieuwe baan blijven werken aan je bijbaan? Dan kun je volgens carrièrecoach Ginny Cheng het beste informeren naar die mogelijkheid tijdens het sollicitatiegesprek, zo vertelt ze aan CNBC Make It.

Het zou kunnen dat je nieuwe werkgever wil dat je een concurrentiebeding tekent waarin staat dat je buiten werktijden geen concurrerende zaken mag uitvoeren voor jezelf. Voorbeeld: je werkt in de communicatie en je helpt een cliënt daar buiten werktijd mee. Als dit voor jou het geval zou zijn, of iets vergelijkbaars, dan is dit iets waar je meteen duidelijk over moet zijn naar je nieuwe werkgever toe. Als jij niet van plan bent om hiermee te stoppen, dan is het goed dat je potentiële nieuwe werkgever hiervan op de hoogte is.

Voor jezelf beginnen

Een bijbaan is natuurlijk één ding. Het kan ook dat je een business hebt waar je naar verloop van tijd fulltime mee aan de slag wilt. Als dit jouw doel is en je leeft hier ook naartoe, dan kun je het volgens Chelsea Jay beter niet benoemen. Hiermee kun je jezelf in de vingers snijden. Als een werkgever van tevoren weet dat jij er misschien over een half jaar niet meer wilt werken, kan diegene ervoor kiezen een andere kandidaat aan te nemen voor de job.

Wel is het natuurlijk belangrijk om je dan alsnog in een eventueel concurrentiebeding te verdiepen. Als jij iets doet dat binnen hetzelfde field valt, moet je oppassen dat je de regels in het beding niet overtreedt.

Jezelf tegenwerken

Het is natuurlijk altijd goed om eerlijk te zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Wil je jouw extra inkomen ter sprake brengen, maar wil je jouw kansen op de baan niet verkleinen? Stel je werkgever dan gerust. Dit is zeker belangrijk als jouw side hustle direct verband houdt met de baan waar jij nu voor solliciteert. Breng het in dit geval als een manier om uit te blinken tijdens het gesprek. Zo kun je skills ter sprake brengen die jij hebt geleerd tijdens jouw klussen buiten je werk om. Stel je voor dat je veel contacten hebt opgedaan tijdens die klussen? Dan kun je vertellen dat je een klantenbestand hebt dat kunt gebruiken tijdens je nieuwe baan - mits je dat wilt natuurlijk, het is wel belangrijk om jezelf dat af te vragen voor je het oppert.

Daarnaast kan het een werkgever geruststellen als je eerlijk bent over je intenties. Vertel daarom waarom je de bijbaan hebt. Wellicht is het omdat je je studentenlening wilde afbetalen, of omdat je een skill wilde ontwikkelen waarvoor je de gelegenheid niet had tijdens je huidige functie. Uiteraard kun je beter je mond houden als je van plan bent om slechts tijdelijk voor je nieuwe werkgever te werken, om je daarna te focussen op je eigen business.

Bron: CNBC Make It | Beeld: cottonbro studio (Pexels)