Volgens onderzoek maakt dít je werk leuker

Het is niet alleen goed voor je mentale welzijn, ook kan het je productiviteit beïnvloeden.

Om een 9 till 5-baan vol te houden, is het natuurlijk belangrijk dat je je baan leuk vindt. Maar er speelt ook een ander component mee bij plezier in je werk. Volgens een onderzoek blijkt namelijk dat de sleutel naar meer werkgeluk alles te maken heeft met een work buddy.

Work buddy

Natuurlijk is een gezonde balans tussen werk en privéleven essentieel, net als het gevoel gewaardeerd en erkend te worden. Maar volgens een reeks peilingen van Gallup zijn het juist vriendschappen met collega’s die zorgen voor meer plezier in je werk. “Ons onderzoek heeft herhaaldelijk een concreet verband aangetoond tussen het hebben van een beste vriend op het werk en de hoeveelheid moeite die werknemers in hun werk steken”, verklaarde de studie van Gallup. En de cijfers liegen er niet om. Ze ontdekte namelijk dat wanneer 60 procent van de werknemers in een bedrijf een beste vriend op het werk heeft, het aantal veiligheidsincidenten met 36 procent afneemt, de klantbetrokkenheid met 7 procent toeneemt en de winst met 12 procent toeneemt. Wow!

Mentale welzijn

Volgens loopbaancoach Sonya Barlow is het nog belangrijker geworden om vriendschappen te hebben op je werkplek. Vooral omdat we nu meer werken – op kantoor, hybride of op afstand. “Het hebben van vrienden op het werk of positieve banden met collega’s is niet alleen goed voor je mentale en algehele welzijn, het kan ook je carrière ten goede komen”, legt ze uit. “Dit kan zijn door informatie te delen, van elkaar te leren, een vertrouwenspersoon te hebben of een netwerk op te bouwen, wat 80 procent van de kansen met zich meebrengt.

Daarnaast is er een verband in hoe je je voelt op je werkplek en hoe productief je bent. Volgens Barlow is de kans groter dat we minder productief zijn als we ons ongelukkig of geïsoleerd voelen. En dit beïnvloedt ook de kwaliteit van ons werk, wat kan leiden tot een spiraal van verminderde tevredenheid en motivatie. “Om die reden hebben we allemaal ondersteuningssystemen nodig”, zegt ze. “Het hebben van vriendschappen op het werk zal het gemakkelijker maken om door uitdagingen of moeilijkheden te navigeren, van een slechte dag hebben tot het ontvangen van negatieve feedback over iets dat je naar je baas hebt gestuurd.”

Eenzaam op werk

Hoewel je op je werkplek omgeven wordt door mensen, toont onderzoek aan dat mensen vooral op het werk eenzamer zijn dan ooit. Volgens vacaturesite Glassdoor is dit vooral bij werknemers die aan het begin van hun carrière staan. Uit het onderzoek van de vacaturesite bleek dat bijna zes op de tien werknemers met minder dan vijf jaar werkervaring de hele tijd of het grootste deel van de tijd eenzaamheid zijn op het werk, terwijl 47 procent van de ondervraagden met zes tot tien jaar ervaring zich ook zo voelde.

Dus merk je dat je geïsoleerd bent op je werkplek? Dan kan het zeker goed zijn om je eigen partner colleague in crime te vinden. Barlow tipt: “Probeer het niet te forceren, maar zoek gemeenschappelijke interesses.” Het kan tijd kosten om iemand te vinden waarmee je goed matcht, maar als je eenmaal iemand vindt pluk je daar zeker de vruchten van – al is het alleen maar omdat je work buddy soms ook koffie voor je haalt!

Bron: Stylist.co | Beeld: Pexels

Laatste nieuws