Waarom Brabant de perfecte bestemming voor een city break is

Het ideale reisdoel als je niet wilt kiezen tussen natuur en stad!

Pak je biezen en reis richting Brabant! Prachtige natuurgebieden om te wandelen, historische gebouwen om te bezoeken en culinaire hotspots om te eten. De zuidelijke provincie heeft alle ingrediënten voor een perfecte vakantie, als je maar weet waar je naartoe moet!

Dichterbij dan je denkt

Brabant lijkt gevoelsmatig ver door z’n ligging tegen België aan, maar zo ver is het eigenlijk niet naar de provincie. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je woont, maar zelfs als je erg noordelijk woont, kun je binnen een paar uur al voet op Brabantse bodem zetten. En als je er eenmaal bent, is alles dichtbij.

In Brabant kun je tig interesses met elkaar combineren. De provincie is historisch, prachtig, rustgevend, modern en altijd gezellig. Ideaal als je met een groep vrienden een weekendje weg wilt, maar ook leuk voor een romantisch weekendje weg met je partner. ’s Ochtends kun je nog in een prachtig natuurgebied wandelen en ’s middags kun je al bij een hotspot in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch of Breda lunchen. Je kunt natuur dus makkelijk combineren met de stad.

Eindhoven: dichterbij Dutch Design

Eindhoven heeft een aardige naam opgebouwd als inventieve stad – het kreeg zelfs meerdere keren de titel meest inventieve stad ter wereld toebedeeld. Maar denk nu niet meteen en alleen aan Philips. Eindhoven heeft namelijk meer te bieden dan het Philips Museum.

In Brabant vind je prachtige street art!

Op het voormalig Philips-terrein (oké, je kunt in Eindhoven niet helemaal om deze gigant heen) vind je tussen het industrieel erfgoed de leukste conceptstores, horecazaken en creatieve hotspots. Onze tip: Phood Kitchen. Verser eten kan bijna niet: de planten die jij op je bord geserveerd krijgt, worden ter plekke gekweekt op water. Ecologisch, duurzaam en lekker!

Ook de Trudortoren op Strijp-S is een bezoek waard: hier werkt men aan het eerste verticale bos van Nederland! En ook los daarvan is Strijp-S superleuk, je vindt hier veel hotspots om te eten.

Altijd gezelligheid bij Strijp-S.

Na het eten de benen strekken kan goed in Eindhoven. De stad telt meerdere parken. Onze favorieten? Henri Dunantpark (perfect om te picknicken), Genneper Parken (een van de grootste parken in Nederland) en de Philips Fruittuin (een door Philips aangelegde boomgaard waar je zelf fruit kunt plukken).

Tilburg: dichterbij creatieve vrijheid

Tilburg is een bruisende stad met veel hidden gems en succesvolle trekpleisters zoals het TextielMuseum en het museum voor hedendaagse kunst De Pont. Tot en met 27 augustus bekijk je bij laatstgenoemde de werken van onder anderen Beatriz Conzález, Marlene Dumas en Rob Birzka. Op donderdagavond kun je het museum gratis bezoeken tijdens de PUNCH-avond. Samen met (lokale) kunstenaars kun je de kunst in het museum ontdekken, dansen op de muziek van DJ’s (want die zijn dan ook aanwezig) of ontspannen door de museumtuin slenteren.

Een bezoekje aan het TextielMuseum mag niet ontbreken.

Rondom het centrale station van de stad vind je het hippe, rauwe deel van Tilburg: de Spoorzone. Je hebt er meerdere hippe eettentjes. Het foodcourt Gourmet Market Central Station, Raw en Smeer ‘m, zijn enkele plekken waar je heerlijk kunt eten.

Trekt de natuur je meer? Dan is Tilburg de perfecte uitvalbasis. In de stad zelf vind je veel groen: niets heerlijker dan een urban stadwandeling langs de Piushaven. Ook is het de perfecte plek om te borrelen aan een van de vele terrasjes aan het water.

Een prachtige zonsondergang aanschouw je in de Piushaven.

Uiteraard vind je net buiten de stad ook veel moois. De Loonse en Drunense Duinen bevinden zich ten noorden van de stad. Sla die duinen zeker niet over. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Dus hup, trek die wandelschoenen aan en ontdek de duinen!

Heerlijk ontspannen en wandelen in de Loonse en Drunense Duinen.

Den Bosch: dichterbij culturele ontdekkingen

Den Bosch ken je vast van de beroemde en smakelijke Bossche Bol, maar natuurlijk heeft de stad meer te bieden dan verslavende lekkernijen. Je kunt er heerlijk door de Middeleeuwse straatjes slenteren en de pleinen vol terrassen nodigen je spontaan uit om er plaats te nemen (ideaal om een kop koffie te drinken voor bij die Bossche bol).

De Sint-Jans kathedraal in het centrum streelt het oog en willen we daarom echt tippen, evenals Het Noordbrabants Museum waar je meer kunt leren over het leven van schilder Vincent van Gogh die natuurlijk in de provincie geboren werd.

Zeker boeken: een tochtje over de Binnendieze, een stroom die dwars door (en deels onder) de stad loopt. Wil je dit combineren met een fijne wandeling of nog een boottochtje? Bezoek dan ook het Bossche Broek, wat net buiten de stadsmuren ligt. Het Bossche Broek is een oud moerasgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Op je doen-lijst: bootje varen in Breda.

Breda: dichterbij bontgekleurde doorkijkjes

Ook Breda wordt omringd door groene pracht en praal. De stad zelf is rijk aan natuur, recreatieterreinen, bossen en water, waardoor de stad voor 38 procent uit groen bestaat. Impressive, right? De meest bezochte natuurgebieden zijn de Mastbos, Liesbos en Markdal. Eerstgenoemde is een van de oudste bossen van Nederland. Je kunt in deze gebieden wandelen, fietsen of hardlopen. Maar ook het stadleven vind je hier terug. Je kunt er suppen of een bootje varen over de singels langs het Valkenbergpark of door de Belcrumhaven.

Niets ontspannender dan wandelen door het Mastbos.

In het centrum van de stad bevindt zich het Veemarktkwartier: een wijk vol ambachtelijke winkeltjes en levendige straatjes die het bezoeken waard zijn.

Wil je meer weten over Brabant? Kijk voor nog veel meer inspiratie op visitbrabant.com!

Beeld: ©VisitBrabant 

Laatste nieuws