Deze manier van gezichtsyoga zorgt voor een betere slaap

Het zou je slaap bevorderen en verlaagt de stress in je lichaam.

Lig je ’s nachts de uren te tellen omdat je hoofd nog overloopt met gedachtes en stress? Na een drukke dag is het niet zo raar dat je lichaam nog vol zit met spanningen. Gelukkig bestaat er een manier waarmee je de spanning kwijt kan, en het duurt maar zestig seconden!

Stress in het lichaam

Wanneer we gestrest zijn, wordt ons sympathische zenuwstelsel (de vecht- of vluchtreactie) geactiveerd. Dit kan ervoor zorgen dat we stress in het lichaam vasthouden, inclusief het hoofd, de nek, de schouders en de kaak.

“Enkele van de redenen waarom we stress in het gezicht houden, zijn angsten, zorgen en emotionele overweldiging”, legt Britta Hochkepel, natuurgeneeskundige en holistisch therapeut, uit. “Het staren naar computerschermen verzwakt ook de oogspieren en bevordert de opbouw van spierspanningen in het voorhoofdgebied. We hebben de neiging om de meeste spanning in het gezicht vast te houden in onze kaak en het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en daarboven.”

Voordelen gezichtsyoga

Gezichtsyoga is daarom een goed idee om stress in je lichaam te verlagen, angst te verminderen en de leverfunctie te verbeteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verband bestaat tussen leverfuncties en angst, zegt mental health onderzoeker Ben Warren. “De lever speelt een sleutelrol in de stressrespons van het lichaam door de afgifte van stresshormonen zoals cortisol te reguleren.” Wanneer de lever niet goed functioneert, kan dit ervoor zorgen dat je nog meer last krijgt van stresshormonen, waardoor angstsymptomen verergeren.

Wanneer je lichaam nog vol zit met stress, is het dus logisch dat je niet makkelijk in slaap komt. Maar hoe krijg je je lichaam ontspannen? Simpel, met een korte oefening. Op het Instagram-account van holistisch therapeut Ness (@ness_healthandwellbeing) deelt ze een tutorial hoe je deze gezichtsyoga-oefening zelf doet.

Volgens dr. Raffaella Gabassi, een cosmetisch tandarts en esthetisch expert, is het te verklaren waarom een korte massage veel impact kan hebben. Ze legt uit: “Het is een bekend feit dat alle vormen van gezichtsontspanning – van het weken in een warm bad tot hoofd-, schouder- en volledige lichaamsmassages, maar ook mind en body exercises zoals meditatie en yoga – bijdragen aan een rustiger binnen- en buitenlichaam. Voor je gezichtsspieren geldt hetzelfde.” Een korte massage zal dus zorgen dat je beter slaapt en minder stress vasthoudt. Dit gaan we zeker proberen!

Bron: Stylist.co | Beeld: Pexels

Laatste nieuws